spot_img
12.4 C
Târgu Jiu
miercuri, martie 26, 2025
Altele
    AcasăActualitateComplexul Energetic Oltenia, pe primul loc la producția de energie din România

    Complexul Energetic Oltenia, pe primul loc la producția de energie din România

    Complexul Energetic Oltenia este pe primul loc la producția de energie în România. Astfel, centralele pe cărbune din România, deși sunt programate pentru închidere treptată începând cu anul 2026, conform angajamentelor asumate de autoritățile guvernamentale în cadrul politicilor europene de reducere a emisiilor de carbon, continuă să aibă un impact semnificativ asupra sistemului energetic național. În dimineața zilei de miercuri, acestea au furnizat aproximativ 21% din energia electrică totală a țării, adică mai mult de 1.400 MW, evidențiind faptul că, în ciuda eforturilor de tranziție către surse de energie mai curate, cărbunele rămâne o sursă importantă pentru satisfacerea cerințelor de consum.
    Perioada de iarnă, marcată de temperaturi scăzute, a determinat o creștere a cererii de energie electrică, iar în aceste condiții, centralele pe cărbune sunt din nou solicitate pentru a face față provocărilor de producție. Astfel, cărbunele rămâne, cel puțin pe termen scurt, principala sursă de energie electrică din România, având un rol crucial în stabilitatea sistemului energetic național. În contextul actual, Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul dintre cei mai mari producători de energie pe bază de cărbune din țară, operează activ cinci grupuri energetice, care contribuie semnificativ la asigurarea necesarului de electricitate.
    Mai mult, CEO furnizează aproximativ 90% din producția de energie pe bază de cărbune din România, consolidându-și astfel poziția de actor principal în acest sector. În ciuda provocărilor legate de implementarea unor surse de energie regenerabilă și de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea cărbunelui se menține, cel puțin pe termen scurt, o necesitate imperativă, datorită capacității sale de a asigura o producție stabilă și constantă de energie.
    Această situație reflectă complexitatea tranziției energetice în România și în Europa în general, unde, pe de o parte, există angajamente clare de reducere a dependenței de combustibili fosili, iar pe de altă parte, se păstrează nevoia de a asigura securitatea energetică într-un context de creștere a cerinței de energie, în special în perioadele de iarnă. Procesul de tranziție este unul lung și dificil, iar închiderea treptată a centralelor pe cărbune va trebui să fie gestionată cu grijă, astfel încât să nu existe riscuri pentru stabilitatea sistemului energetic și pentru aprovizionarea continuă cu energie electrică a consumatorilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!