spot_img
23.4 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăActualitateCum ne administrăm singuri medicamentele

  Cum ne administrăm singuri medicamentele

  ?????????????????????????????????????????????????????????

  Majoritatea pacienților își administrează singuri medicamente, fără o prescripție medicală, atunci când se confruntă cu probleme de sănătate banale. Această metodă de tratare poate avea efecte benefice, dar și negative.

  „Automedicația reprezintă practica administrării unuia sau mai multor medicamente din proprie inițiativă, fără utilizarea unei prescripții medicale sau fără recomandarea unui specialist acreditat din domeniul sănătății. Automedicația se definește ca selecția și utilizarea de medicamente de către indivizi (sau membri ai familiei acestora) pentru a trata condiții sau simptome autorecunoscute sau autodiagnosticate.

  Câteva beneficii au fost corelate cu automedicația corespunzătoare, printre care: accesul crescut la medicație și relaxarea pacientului, rolul activ al pacientului în îngrijirea personală, o utilizare superioară a abilităților medicilor și farmaciștilor, precum și povara redusă (sau cel puțin optimizată) asupra guvernelor datorată cheltuielilor în domeniul sanitar și legate de tratamentul problemelor de sănătate minore“, explică dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, angajat la Cabinetul de Planificare familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

   

  Efecte negative ale automedicației

   

  Cu toate acestea, automedicația este departe de a fi o practică sigură, în cazul în care sunt administrate medicamente necorespunzătoare. „Potențiale riscuri ale automedicației includ: autodiagnosticarea incorectă, întârzieri în cătarea sfatului medical atunci când acesta este necesar, reacții adverse rare, dar severe, interacțiuni medicamentoase periculoase, administrarea medicamentoasă incorectă, dozarea incorectă, alegerea unei modalități de terapie eronate, mascarea unei boli severe, precum și riscul de dependență și abuz.

  Automedicația este un fenomen global și potențial contribuitor la rezistența patogenilor umani la antibiotice. Consecințele adverse ale unei astfel de practici ar trebui să fie întotdeauna subliniate în comunitate. Utilizarea exagerată și irațională a antibioticelor fără recomandare medicală poate rezulta într-o probabilitate mai mare de terapie incorectă și necorespunzătoare, diagnosticare incorectă, întârzieri ale tratamentului corespunzător, rezistența la patogeni și morbiditate crescută“, a mai menționată Cristina Cornoiu.

   

  „Este 70% din români se tratează singuri“

   

  Persoanele ipohondre aleg de multe ori să se trateze singure. „Teama de boală duce la alegerea eliminării simptomelor cu ajutorul medicamentelor obținute fără prescripție medicală. Pe termen lung, acest comportament are riscuri și implicații majore. Din păcate, studiile arată că suntem «campioni» mondiali la consumul de medicamente eliberate fără rețetă, peste 70% din români se tratează singuri și cel mai grav este faptul că unul din șase consumă antibiotice fără recomandarea medicului“, a informat medicul specialist.

  Potrivit acestuia, opțiunea de a te trata singur este o tendință influențată de mai mulți factori, precum: educația, sexul, statutul socio-economic sau disponibilitatea medicamentelor. Consumatorii ajung să practice automedicația din comoditate. În felul acesta, simptomele, ușoare de obicei, dispar, sunt mai eficiente ca timp și costuri, evită complicațiile legate de timp, de programările la medici, de modul de deplasare.

  De asemenea, pacienții au la dispoziție diferite mijloace de informare cu privire la tratament și afecțiuni: „În paralel cu satisfacerea acestor nevoi, intervine și explozia de informație în ceea ce privește afecțiunile și tratamentele lor. Oamenii au acces la foarte multă informație, își asumă un rol activ în vindecare, sunt interesați de prevenție și de tratamente eficiente. Unele studii arată că într-un an, 65% dintre persoanele care sunt active online vizitează site-uri cu teme medicale.

  De cele mai multe ori, automedicația implică și autodiagnosticarea. Acesta este cel mai periculos aspect al tratamentului fără consult medical. Multe afecțiuni se manifestă asemănător și, de multe ori, o banală răceală se poate manifesta ca o infecție puternică, sau invers“, a transmis dr. Cristina Cornoiu.

   

  Farmacistul are un rol important

   

  Asociația Medicală Mondială (World Medical Association) a publicat un set de instrucțiuni privind automedicația, atât pentru medici, cât și pentru pacienții lor, astfel încât aceștia din urmă să practice o automedicație responsabilă.

  În primul rând, autoritățile trebuie să se asigure că medicamentele eliberate fără prescripție medicală disponibile pe piață sunt sigure și nu dăunează sănătății. Spre deosebire de medicamentele fără prescripție medicală, cele prescrise de medic nu sunt sigure decât sub supravegherea acestuia, existând posibilitatea apariției unor efecte adverse și toxicitate, și necesită totodată un anumit mod de administrare.

  Farmacistul joacă un rol important în acest proces, fiind primul care intră în contact cu pacientul.

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: