spot_img
17.6 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitatePlantație ecologică de aronia într-o comună din Gorj. Fructele l-au ajutat să...

  Plantație ecologică de aronia într-o comună din Gorj. Fructele l-au ajutat să învingă cancerul

  În comuna gorjeană Dragotești există o plantație ecologică de aronia, o plantă care produce un fruct care este considerat de specialiști drept cel mai benefic pentru sănătatea oamenilor. În urmă cu opt ani, după ce a aflat că are cancer, Marius Toporîște a renunțat la serviciul de la o companie multinațională și s-a dedicat cultivării acestei plante.

  „Am făcut ceva bani, dar cu un preț: am făcut rost de un cancer și acum opt ani am zis să o lasă mai ușor și am zis să înființez plantația asta. Asta nu înseamnă că este ușor în agricultură. am găsit această plantă și cred că am înființat printre primele plantații din România. Am cultivat aronia în pământul bunicilor. Casa bunicilor a fost recondiționată așa Cum a fost acum peste 100 de ani și în care mă simt foarte bine“, mărturisește bărbatul, care locuiește în Craiova, dar vine regulat la Dragotești, pentru a se ocupa de plantația pe care o deține.

  Plantația a fost înființată pe terenul bunicilor

  Plantația ecologică de aronia se află pe terenul moștenit de la bunici. „Acolo era un pământ nelucrat de 25 de ani și aveam nevoie să fie nechimizat, pentru că voiam o plantație ecologică. Este o zonă propice, fiind un teren foarte bun pentru această cultură, pentru că aronia nu se pune oriunde“,  a povestit Marius Toporîște.

  „Este cel mai puternic antioxidant din lume“

  Plantația se întinde pe un hectar. „Am aproape un hectar cultivat cu aronia. Plantele le-am adus din Europa. S-au adaptat foarte bine. Rezistă la minus 40 de grade, iar vara au nevoie de apă, pentru a rezista la căldură. Îngrijirea este clasică, ca la afine și orice arbust. Trebuie tăiată periodic“, ne spune Marius Toporîște.

  Beneficiile plantei sunt deosebite pentru oameni. Marius a fost primul care a consumat plantele binefăcătoare din plantația sa și susține că asta l-a ajutat să treacă peste problemele de sănătate: „Aronia m-a ajutat să înving cancerul deoarece aceste fructe sunt benefice pentru sistemul imunitar. Este cel mai puternic antioxidant din lume. Am avut două forme de cancer și opt ani de zile nu am luat niciun tratament. Am refuzat orice tratament. Am avut leucemie și după trei ani am avut și un cancer de piele. De cancer de piele m-am operat în urmă cu câteva luni.

  Nici în prezent nu urmez un tratament medicamentos. Sunt vegetarian și urmez un regim strict. Consum aronia în mai multe feluri“.

  Tinctură, oțet și dulceață din aronia

  Marius Toporîște produce și comercializează tinctură, oțet terapeutic și dulceață, toate pe bază de aronia.

  „Oțetul este terapeutic în primul rând. Este făcut după o rețetă veche de 200-300 de ani a unei mătuși din Gorj, pe care am păstrat-o întocmai. Nu era atunci aronia, dar erau fructe de pădure, iar rețeta este clasică. Totul este realizat hand-made. Oțetul este detoxifiant. Se poate consuma fie în salate, fie să se combine cu miere și apă.

  Tinctura are aceleași proprietăți ca și fructul. Tratează diabet, boli de inimă, ficat, pancreas etc. Am mulți clienți cu diabet gradul III care au simțit imediat o îmbunătățire și au redus tratamentul. Oamenii m-au sunat și mi-au spus că efectele au fost neașteptat de bune“, a spus Marius.

  Produsele sunt certificate de un institut de cercetare

  Analiza și certificarea calității produselor a fost realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București

  „Rețeta îmi aparține. Au fost făcute analize timp de câteva luni. Au constatat că plantația este bio. Cam un an și jumătatea a durat certificarea. În urma analizelor efectuate, IBA a hotărât care este cantitatea recomandată de consum pe fiecare produs. Tinctura este recomandată pentru sistemul imunitar. Eu pot să spun ce am făcut eu.

  Ne propunem să popularizăm produsele care sunt de top în sănătate, pentru ca și românii să se îndrepte către produse ecologice“, mărturisește Marius Toporîște.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: