spot_img
20 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 21, 2023
Altele
  AcasăEconomicPlanul de restructurare va fi modificat

  Planul de restructurare va fi modificat

  Complexul Energetic Oltenia (CEO) a transmis că se lucrează la modificare Planului de restructurare, astfel încât acesta să corespundă cu cerințele Comisiei Europene. Reprezentanții companiei au transmis că se lucrează la identificarea și adaptarea unor soluții, în consultare cu Comisia Europeană: „Guvernul României discută cu reprezentanții Comisiei Europene modul în care propunerile incluse în Planul de Restructurare și Decarbonare (PRD-CEO) al CE Oltenia pot fi adaptate pentru a răspunde recomandărilor făcute de Comisie la începutul lunii februarie, luând în considerare contextul energetic național și nevoia ca acest complex să își continue activitatea.

  Declanșarea procedurii de investigație la nivelul Comisiei Europene este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România. Comisia Europeană a semnalat câteva capitole din aplicația pentru ajutor de stat unde este încă nevoie de ajustări. În unele cazuri, Ministerul Energiei împreuna cu CE Oltenia au luat deja măsuri menite să răspundă acestor solicitări. Pentru situațiile cu un grad ridicat de complexitate, se lucrează la identificarea și adaptarea unor soluții, în consultare cu Comisia Europeană.

  În cadrul procesului de notificare a ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea CE Oltenia, precum și în etapele de clarificare aferente, a fost inclusa posibilitatea de a fi încheiate contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe termen lung (PPA) de către companie, cu condiția ca acest lucru să fie permis de legislația în vigoare. În acest sens, compania a prezentat un plan de acțiune care să conducă la încheierea de contracte tip PPA cu consumatori și furnizori, în paralel cu procesul de armonizare a legislației naționale la directivele europene“, se arată într-un comunicat al CEO.

  CEO negociază cu diferite bănci

  De asemenea, CEO a anunțat că negociază cu diferite bănci împrumuturi pentru a asigura contribuția proprie la investițiile pe care le-a propus să le realizeze până în anul 2025: „CE Oltenia a demarat dialogul cu importante instituții bancare din România, bănci comerciale, dar și cu instituții bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susțină contribuția proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare. De asemenea, au loc discuții cu reprezentanții Fondului Proprietatea, acționar minoritar cu o cotă de 21,5%“.

  Prețul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat

  CE Oltenia precizează că prețul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat, de la 22 de euro/certificat, cât era la momentul întocmirii Planului de restructurare. „Restabilirea viabilității se va atinge începând cu anul 2026, în principal ca urmare a punerii în funcțiune a centralelor pe bază de gaze naturale.

  Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia și toți actorii implicați în acest demers furnizează deja propuneri și soluții pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării și aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare.

  Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung.  CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, necesare pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente“, se mai arată în comunicatul CEO.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  1. Vremuri grele pentru CEO
   Angajații CE Oltenia se pregătesc de mișcări de protest după ce Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
   Inițial, CEO a primit un ajutor de stat pentru plata certificatelor, dar suma fiind considerabilă, guvernul a avut nevoie de acceptul Comisiei Europene care, prin Decizia CE (2020) 1068 finală din 24.02.2020, a aprobat un ajutor de salvare sub forma unui împrumut de 251 mil EURO în favoarea CE Oltenia, pentru a acoperi fluxul de numerar necesar pentru o perioadă de 6 luni.
   Deoarece CE Oltenia nu are capacitatea de a rambursa împrumutul, acesta a fost transformat într-o schemă de ajutor de stat pentru care a fost elaborate un Plan de restructurare ce prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde EUR (9,93 miliarde RON) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde EUR (6,48 miliarde RON) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane EUR pe care CE Oltenia nu l-a rambursat).
   Tocmai această rostogolire a datoriilor, a atras atenția autorităților europene, care vor să afle ce și cum.
   Planul de restructurare presupune închiderea / externalizarea unor grupuri pe lignit (Turceni –grupurile 3 și 7, Ișalnita, Craiova), urmata de închiderea carierelor Peșteana (2022), Husnicioara (2025) și Lupoaia (2025).
   Concomitent se vorbește de investiții în opt parcuri fotovoltaice pe depozite de zgură și cenușă închise, respectiv pe halde interioare și exterioare, cu capacitate totală de 725 MW, reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10 MW de la Turceni, precum și construcția a două centrale electrice pe bază de gaze naturale, cu capacități de 475 MW (Turceni) și 850 MW (Ișalnița).
   Pentru Județul Gorj însă, puternic dependent de industria mineritului, cu aproximativ 13.000 de oameni angajați în sectorul minier și energetic, se anunță vremuri grele. (CRONICA DE SEVERIN)

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: