spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicPrețul de vânzare al energiei electrice s-a dublat

    Prețul de vânzare al energiei electrice s-a dublat

    Prețul de vânzare a energiei electrice pe Piața Zilei Următoare s-a dublat față de perioada de început de an.

    Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), a explicat că majorarea neașteptată are la bază dispariția producătorilor tradiționali: „Faptul că dispar producători tradiționali de energie pe cărbune – Germania anunța o ieșite din funcțiune a centralelor nucleare în anul 2022 și toate țările au un plan de decarbonare – a dus la creșterea prețului. Apar producători în sectorul regenerabil, dar nu asigură o funcționare pe termen lung, pentru că sunt condiționate de vreme. Sunt niște prețuri pe care le-am văzut în alte state când existau aceste stresuri de energie,. Este un preț care încearcă să internalizeze cât mai mult din prețul CO2. Ajung chiar dublu față de ofertele de început de an. Din păcate, nu avem noi atât cărbune cât să putem produse și să vindem așa de mult la prețurile de astăzi“.

    Profituri imense pentru producătorii de energie din resurse regenerabile

    Profiturile obținute în această perioadă de către producătorii de energie din resurse regenerabile sunt imense. „ Din păcate, cei mai mulți producători care nu au acest cost cu certificatele de CO2 își maximizează profitul. Dacă la noi, costurile sunt undeva cu tot cu certificate la 500-510 lei, ceilalți își păstrează același cost de 120-130 de lei și gândiți-vă ce profit au aceste companii în prezent. Se va mențin e această creștere pe toată perioada de vară, pentru că am văzut ce înseamnă cererea de energie pe piață. Sunt prețuri pe care nimeni nu le anticipa la începutul anului“, a precizat Daniel Burlan, la o emisiune de la Gorj Tv.

    O singură carieră funcționează în mod normal

    Cantitatea redusă de cărbune produsă de Complexul Energetic Oltenia are drept cauză activitatea necorespunzătoare a carierelor miniere.

    „Toate carierele din CEO ajunseseră la o maturitate 2012, iar în perioada 2012-2017, pentru că nu s-au mai făcut exproprieri s-au închis treptat. În anul 2018, aproape toate carierele erau închise. Începem redeschiderea acestor cariere. La ora aceasta, singura carieră care funcționează cu toate utilajele este cariera Roșiuța, care a obținut hotărârile de guvern pentru scoaterea din folosință a unor terenuri forestiere“,  a mai adăugat Daniel Burlan.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    1. Să fim serioși,”surpriza” cresterii preturilor nu era o surpriza pentru nimeni.
      Era de știut ca după așa zisa liberalizare, vor urma cresteri masive de preț.
      Mafia energiei are grija de toate detaliile.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: