spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 30, 2023
Altele
  AcasăNationalReacția Patriarhiei la decizia lui Dorin Cioabă de a da în judecată...

  Reacția Patriarhiei la decizia lui Dorin Cioabă de a da în judecată BOR pentru anii de robie

  Patriarhia Română a venit cu o replică, după ce Dorin Cioabă a anunțat că va da Biserica Ortodoxă Română în judecată, anunță dcnews.ro.

  De curând, Dorin Cioabă, regele autointitulat al romilor a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va fi dată în judecată, într-un proces internațional, pentru perioada în care aceasta ar fi ținut în robie comunitatea de rromi.

  „Credem noi că trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta. De 167 de ani de când rromi au fost dezrobiți, Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic și nu și-a cerut niciodată scuze public și tot mușamalizează acest subiect (…)”, a spus Dorin Cioabă.

  Astăzi, Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat de presă în care își anunță poziția față de intenția lui Dorin Cioabă de a intenta un proces împotriva instituției:

  Conform Bisericii Ortodoxe Române, „robia a făcut parte din viaţa socială a Ţărilor Române medievale în aceeaşi măsură în care a fost o instituţie a societăţilor învecinate: Imperiul Bizantin, Serbia, Bulgaria, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, Rusia ţaristă, dar şi la nivel mai larg: America latină, Statele Unite ale Americii, Franţa, Marea Britanie, ţări în care s-a dezvoltat mișcarea aboliționistă (de abolire a sclaviei), dar care la rândul lor nu au reușit eradicarea sclaviei decât aproximativ în aceeaşi perioadă ca şi în Ţările Române sau chiar după Ţările Române. Mai trebuie spus că fenomenul robiei ţiganilor din Ţările Române prezintă diferenţe de înţelegere faţă de sclavia practicată în ţările atlantice sau în coloniile unor imperii occidentale, unde sclavii nu aveau atât de multe drepturi precum robii de etnie romă din Ţările Române“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: