spot_img
26 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăPoliticIntervenția diplomatică, soluția pentru CEO?

  Intervenția diplomatică, soluția pentru CEO?

  Este nevoie de o intervenție diplomatică între Guvernul României și Comisia Europeană pentru ca CE Oltenia să dea înainte. O spune un parlamentar al puterii care confirmă ce social-democrații au tot declarat în ultimii doi ani. În lipsa unui plan B, compania energetică riscă să rămână fără bani pentru achiziția certificatelor de carbon.

  Nu sunt vești bune pentru CE Oltenia. Parlamentarul Radu Miruță critică modul în care colegii săi, liberalii din guvern, au gestionat situația companiei. La fel ca cei din opoziție, useristul susține că se impunea existența unui plan B. „Eu am considerat la vremea respectivă că cei din CEO nu au făcut public acel plan pe care l-au trimis Comisiei Europene. Vă amintiți pozițiile de atunci. Ei ne-au trimis nouă și dumneavoastră, la niște presiuni de câteva zile, un sumar pe care l-au extras din cea mai fericită variantă din ce au trimis acolo. E o chestiune destul de gravă. În sumar, Comisia spune că ceea ce vă asumați voi pe foaie să faceți, nu aveți nicio justificare în teren. Spuneți că veți face asta și asta, dar nu aveți contracte pentru asta, nu aveți dovedită capacitatea că ați făcut asta până acum. Atunci, când spuneți că vă asumați asta, pe ce vă bazați, că aveți în spate decât un text și nu ați pus niște justificări încât să duceți la îndeplinire ceea ce ați spus. E o chestiune pe care eu cred că Ministerul Energiei să o adreseze cu maximă seriozitate. E o chestiune și de premier, nu doar de minister. Contextul sumbru este că nu cred că CEO va avea timp să răspundă acestor clarificări până când expiră posibilitatea ca ei să achiziționeze aceste certificate. Mă aștept ca specialiștii din minister să fi avut o variantă B, cât timp nu au pus la dispoziția spațiului public o chestiune care e absolut normală. Povestea aia că sunt lucruri secrete într-o companie de stat. E doar un motiv să nu pună la dispoziție, dar nici pe departe nu e unul justificat. Rămâne de văzut ce fac acești specialiști și cât sunt interesați de CEO. Dacă aș fi premier, eu nu aș lăsa această poveste la latitudinea conducerii județene sau la latitudinea conducerii CEO. E o chestiune care ține de siguranța națională, care e pe buza prăpastiei și care cred că trebuie adresată la un nivel mai ridicat decât ce s-a încercat până acum”, a declarat Radu Miruță.

  Cine își asumă?

  Parlamentarul susține că este nevoie de oamenii pregătiți care să facă lobby pentru CE Oltenia, până nu va fi prea târziu. Pe de altă parte Miruță consideră că cei care au aprobat planul de restructurare al CEO ar trebui acum să-și asume unele soluții. „O intervenție diplomatică între Guvernul României și Comisia Europeană cred că e soluția în acest moment. Nu trebuie capul plecat. Aducerea unor achiziții suplimentare față de ce au trimis inițial. O parte din ce a menționat acolo Comisia poate că ar putea avea un răspuns, nu toate, dar poate o parte. Trebuie găsit un răspuns rapid la acele lucruri, tragerea la răspundere a celor care au trimis acel raport care, cei care lucrează în domeniu, ar trebui să știe că nu e de acceptat. La Comisia Europeană nu te duci ca la un politician – hai să facem înțelegerea asta acum, că o să văd eu cum mi-o asum mai departe. S-au uitat niște oameni tehnici și au zis – ok, voi cereți niște bani, asumându-vă că veți face ceva astfel încât să nu mai fiți în situația de a tot cere. Cam asta e și atunci noi nici nu avem voie să vă dăm acei bani. Condițiile de îndeplinit ar fi trebuit știute de cei care se ocupă de așa ceva. Cred că ar fi cazul să vedem cine a aprobat acest plan, în ce condiții s-a aprobat, cine și-a dat acordul, cine a lucrat la el. În momentul acesta ori se pune batista pe țambal, ori e nevoie de o intervenție diplomatică, astfel încât lucrurile să mai poată continua o perioadă de timp. CEO nu e în situația în care sperăm să explodeze producția și să fie din ce în ce mai semnificativă la nivel energetic. CEO e în situația de a-și duce o bătrânețe un pic mai liniștită în condițiile actuale. Trebuie văzut care sunt merele stricate din această ladă, astfel încât să mai poată funcționa o perioadă de timp”, a mai transmis parlamentarul USR PLUS.

  Interpelări

  În urmă cu câteva zile și parlamentarul PSD, Mihai Weber, a a transmis o interpelare ministrului Energiei. De altfel, Weber a declarat în permanență că este nevoie și de un plan B pentru a nu sta la mâna Uniunii Europene. „În acest document se vede clar că de ce ne-a fost frică, nu am scăpat. CEO este într-o situație extrem de delicată. Domnul Mihai Weber l-a interpelat în urmă cu câteva zile pe ministrul Energiei. Anticipa că se va ajunge în această situație cu CEO. I s-au cerut lămuriri domnului ministru cu privire la ceea ce se întâmplă la CEO. Domnul președinte a argumentat foarte clar de ce e nevoie de implicarea tuturor forțelor pentru a sprijini CEO, de ce este nevoie ca CEO să supraviețuiască”, a transmis purtătorul de cuvânt al PSD, Manuela Misăilescu.

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  1. Ăsta habar nu are cum îl cheamă, cu buletinul (CI-ul) în mână. Își dă și el cu părerea prin ziare că de, pe la televizor nu-l cheamă nimeni. Degeaba este doctor în telecomunicații, că cei care sunt cu adevarat specialiști într-un domeniu, nu fac politică. Acum fac politică doar cei care sunt habarniști. Fie USR, fie PSD, fie PNL, sunt aceeași mizerie. Du-te nene și lucrează nu sta în Parlament degeaba deși te lauzi că ai făcut multe. Dacă aș avea putere, aș da o lege, ca cei care sunt în Parlamentul României să nu beneficieze de nici-un salariu sau alte tipuri de beneficii (pt. mașina, pt birou deputat sau senator, cazare, etc), să vedem atunci cine mai vrea să candideze, că doar pentru asta se zbat toți, să fure și să fraierească cât mai mulți votanți(oameni).
   Să auzim numai de bine!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: