spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
vineri, iunie 2, 2023
Altele
  AcasăPoliticWeber:"Independența energetică a României, prioritatea ZERO"

  Weber:”Independența energetică a României, prioritatea ZERO”

  Actualul context, în care toate țările Europei caută soluții de producere a energiei din surse interne care să le asigure independență din acest punct de vedere, face ca și România să își reconsidere poziția față de producătorii tradiționali de energie. Țări precum Germania sau Italia au reluat producția de energie pe bază de cărbune, iar România trebuie să urmeze aceste exemple.

  „Din fericire, țara noastră are suficiente resurse pentru a spera la independența energetică, însă acest lucru nu se poate realiza bătând din palme. Este nevoie de IMPLICARE din partea tuturor factorilor de decizie. Nu degeaba statele UE revin la energia pe bază de cărbune. Este cea mai SIGURĂ energie pentru că nu depinde de niciun factor extern, precum situația meteo. Prin Complexul Energetic Oltenia, România are asigurată o cantitate impresionantă de energie pentru o perioadă de aproape 20 de ani. C.E. Oltenia poate acoperii până la 30% din necesarul de energie de la nivel național, așadar putem vorbi de un producător de energie care poate oferi stabilitate și siguranță sistemului național. Iarna 2015-2016 este cel mai bun exemplu pentru a convinge decidenții că CEO nu trebuie să dispară. Compania din Gorj a salvat o tară de la îngheț, când niciun alt producător nu putea livra din cauza vremii, iar asta spune tot.

  Însă, pentru a fi menținut în piață, Complexul Oltenia are nevoie de o serie de măsuri urgente precum:
  – renegocierea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia
  -urgentarea HG-urilor de scoatere din fondul forestier a terenurilor (inițiate si blocate) din cariere;
  – trecerea urgenta la descoperta fronturilor de lucru în cariere;
  – demarare HG-urilor de expropriere a terenurilor pe mai multe fronturi de lucru;
  -alocarea URGENTĂ de fonduri pentru recondiționarea utilajelor din cariere.
  Foarte important, pentru a menține producătorii în sistem de mix energetic, este finalizarea lucrărilor de investiții de la hidrocentralele de pe râurile Jiu și Răstolița, realizate în proporție de peste 90%.

  La acest moment, varianta energiei produse pe gaz, ca alternativă mai puțin poluantă la cărbune, nu mai este viabilă din mai multe motive. Pe de o parte, gazul a înregistrat o creștere a prețului neanticipată de specialiști, iar pe de altă parte, Europa se confruntă cu o criză de gaz fără precedent în ultimii 30 de ani, ca urmare a conflictului din Ucraina.

  În acest context, luând în considerare și faptul că rezervele de gaz de care dispune țara noastră trebuie îndreptate către consumatorii casnici și industriali, cărbunele este cea mai sigură soluție de producere a energiei”, a transmis deputatul de Gorj, Mihai Weber.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: