spot_img
19.6 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 26, 2023
Altele
  AcasăActualitateSlujbe în mijlocul plantaţiilor de viţă de vie în satele din Gorj

  Slujbe în mijlocul plantaţiilor de viţă de vie în satele din Gorj

  Foto: facebook.com/DiscoverPestisani

  Slujbe în mijlocul plantaţiilor de viţă de vie în satele din Gorj

  Obiceiurile specifice zilei de Sfântul Trifon, ocrotitorul livezilor și grădinilor, care se sărbătorește pe data de 1 februarie, au fost respectate de localnicii unor sate din Gorj. Astfel, în satele Seuca şi Frânceşti, au avut loc slujbe în mijlocul plantaţiilor de viţă de vie. „În Seuca şi Frânceşti două dintre cele 7 sate sate ale comunei Peştişani preoţii au făcut slujbe şi au sfinţit viile, au fost aprinse lumânări în toate plantaţiile pentru ca rodul să fie bogat şi via ocrotită pe tot parcurusul anului. În popor exista credinţa că Sf Mucenic Trifon are putere asupra începutului de primăvară. Astfel, el este cunoscut în credinţa populară ca cel ce păzeşte livezile de omizi şi lăcuste, iar pe oameni, de nebunie.

  Foto: facebook.com/DiscoverPestisani

  În ziua de pomenire a Sfântului Trifon se practică o serie de rituri, cu scopul de a asigura protecţia şi fertilitatea livezilor de pomi fructiferi şi a viilor. În vechime, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi şi chemau preotul să le stropească cu agheazmă livezile şi via, ca aceastea să fie ferite de nerodire şi de secetă sau grindină“, se arată pe pagina facebook.com/DiscoverPestisani.

  Foto: facebook.com/DiscoverPestisani

   

  Ritual complex de pregătire a viței pentru noul sezon

   

  Sfântul Mucenic Trifon este considerat făcător de minuni, deoarece cu puterea rugăciunii sale alunga bolile şi duhurile necurate.

  „El este ocrotitorul grădinarilor, florarilor şi păsărilor, fiind cel ce poate îndepărta insectele dăunătoare şi păzi lanurile de secetă şi grindină. În calendarul ortodox este prăznuit în data de 1 februarie.

  Foto: facebook.com/DiscoverPestisani

  Deoarece Sfântul Trifon este cinstit ca fiind cel care protejează grădinile şi livezile împotriva insectelor dăunătoare şi a altor calamităţi naturale, el este zugrăvit în icoane purtând în mană o ramură de copac înfrunzită.

  În sudul Olteniei există un ritual complex de pregătire a viței pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul (Tăiatul) viilor. Pe lângă acest obicei de tăiere a corzilor de viţă-de-vie, viticultorii aprind focuri la marginea plantaţiilor şi afumă via cu o cârpă aprinsă, spre a feri via de pătrunderea forţelor malefice“, se mai prezintă pe pagina facebook.com/DiscoverPestisani.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: