spot_img
10.1 C
Târgu Jiu
miercuri, februarie 21, 2024
Altele
  AcasăActualitateLa Craiova se poate, la Târgu Jiu NU.....

  La Craiova se poate, la Târgu Jiu NU…..

  Complexul multifuncțional dedicat sculptorului Constantin Brâncuși a fost inaugurat, joi, în Craiova. Centrul „Constantin Brâncuși“, a fost realizat printr-o investiție a Consiliului Județean Dolj, proiectat de arhitectul Dorin Ștefan, cel care se ocupa și de Calea Eroilor la Târgu Jiu. Autoritățile gorjene au participat la eveniment, fiind în prima linie. Din păcate, la Gorj, județul în care Brâncuși s-a născut și a lăsat o moștenire importantă, lucrurile stau pe loc.

  Dacă la Craiova construcția ovoidală, din sticlă, cu o înălțime de peste 12 metri, ce reproduce la scară mare celebra operă „Măiastra“, a ridicat privirile spre cer, la Târgu Jiu, pe Calea Eroilor, elevii începând cu clasa pregătitoare merg zilnic, spre școală, printre utilaje și muncitori. Iar asta de mult timp, după ce municipalitatea a acceptat prelungiri de contract succesive. Se întâmplă pentru că autoritățile gorjene sunt prea îngăduitoare și refuză să colaborează, din motive pur politice, pentru bine comunității. Dosarul UNESCO bate pasul pe loc, iar șefii instituțiilor ce poartă numele marelui sculptor se rezumă la activități mărunte, menite să justifice salariul lunar.

  Vicele de la Târgu Jiu își dorește…

  Viceprimarul Municipiului Târgu Jiu, cel ce raspunde de domeniul cultură, Gabriel Coica, susține, printr-o postare pe o rețea de socializare, că ar dori să se realizeze ceva asemănător și la Târgu Jiu. În postarea publică, Coica nu are soluții, nu dă nume. „Am participat(…) la inaugurarea Centrului „Constantin Brâncuși” din Craiova, o admirabilă construcție proiectată de arhitectul Dorin Ștefan.
  Centrul cuprinde o galerie subterană, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție și reprezintă un bun exemplu de punere în valoare a imaginii și operelor lui Brâncuși. Ne dorim să realizăm și la Târgu Jiu, în viitorul apropiat, un astfel de obiectiv”.

  Secțiunea subterană a construcției din Craiova cuprinde spații în care publicul poate să descopere viața și operele lui Constantin Brâncuși, prin fotografii din arhiva Centrului Pompidou, din Paris, de imagini ale Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu și opere prezente în colecțiile muzeale românești ori de filme-document. Tot aici se regăsesc bârne recuperate din atelierul parizian al lui Constantin Brâncuși și aduse la Craiova de reputatul critic de artă V. G.

  Primarul Pigui nemulțumit…

  La Peștișani, casa în care s-a născut Constantin Brâncuși încă zace prăbușită, iar într-o magazie sunt depozitate bârne din imobilul ce ar putea aduce la Gorj, anual, mii de turiști. Primarul comunei, Cosmin Pigui, declara, în urmă cu câteva luni, că este dezamăgit de lipsa de implicare a autorităților în rezolvarea problemelor care țin de casa sculptorului. „În ultimii ani, cam toate oficialitățile fug de răspundere, fug de întrebările de Constantin Brâncuși și de ce se face, fug de problema operelor lui Brâncuși, fug de problema casei lui Brâncuși, fug de orice înseamnă Brâncuși. Sunt acolo doar când e vorba de a obține câte ceva în numele lui Brâncuși, dar când este de a răspunde cineva, nu mai răspunde nimeni. Toți se ascund în spatele incompetenței”, declara primarului din Peștișani, Cosmin Pigui, în anul în care s-au împlinit 145 de ani de la nașterea titanului de la Hobița.

  La Craiova s-a aplaudat puternic, seara trecută, la Târgu Jiu cortina rămâne trasă….

   

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  1. Ca viceprimar la Tg jiu, refuzam să merg la Craiova pt a inaugura ceva despre C. BRÎNCUȘI pentru că devii penibil . Colac peste pupăză mai răspunzi și de lucrarea de pe Calea Eroilor pe care nu cred că o termini niciodată . Felicitări Craiovei , rușine Tg Jiu !

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: