spot_img
30.4 C
Târgu Jiu
marți, iunie 18, 2024
Altele
    AcasăCulturaFOTO: Peste 1500 de vizitatori la secțiile Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”,...

    FOTO: Peste 1500 de vizitatori la secțiile Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, de Noaptea Muzeelor

    Peste 1500 de vizitatori au călcat pragul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, de Noaptea Muzeelor, la cele trei secții deschise în cadrul acestui eveniment: Secția de Istorie și Arheologie, Muzeul de Artă și Muzeul „Tudor Arghezi”. Aceștia au putut participa la ateliere de olărit, modelaj, pictură pe lut, mărgelit, pictură pe față, balet, ateliere de pictură pe măști și pandantive, șezătoare de cusături tradiționale, au vizionat proiecții video, un spectacol de balet, două spectacole de teatru de păpuși, au fost introduși în diversele epoci istorice de către voluntari pasionați de istorie și au putut observa Luna și stelele prin telescop.
    La Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, meșterii populari Ion Rătezeanu și Nușa Merfu i-au introdus pe doritori în tainele olăritului specific Vetrei Găleșoaia și ale mărgelitului în războiul de țesut. De la artistul plastic Letiția Ghimiș au învățat secretele modelajului în lut și al picturii pe ceramică. Dacă au dorit, au fost pictați pe față de elevi ai Palatului Copiilor Târgu Jiu, coordonați de profesor și artist plastic Georgiana Brandt. De asemenea, cei prezenți au putut viziona un spectacol de balet pus în scenă de elevele Școlii de Dans „Măiastra”, coordonate de Liliana Tăbuș și, cine și-a exprimat dorința, a avut ocazia să exerseze, în cadrul atelierului de dans. În expoziția de istorie și arheologie, vizitatorii au fost conduși de elevi voluntari pasionați de istorie ai Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, costumați, fiecare, în funcție de sala pe care au prezentat-o. Aceștia au putut vizita, de asemenea, și cele două expoziții temporare de artă: expoziția de grup ”Psyche” (Alexandra Baciu, Diana Brăescu, Cristina Aurelia Ionescu-Berechet, Anca Maria Ciofîrlă (Kademian), Dorina Cioplea-Văduva, Mihaela Constantin, Anca Constantinescu, Bianca Ioniță și Alexandra Tătaru) și expoziția personală ”Fata din grădină” (Andrei Costache). O altă mare atracție a serii a fost telescopul, postat pe Calea Eroilor. Marcel Jinca, coordonatoul Societății Astronomice Române de Meteori – Filiala Gorj , le-a arătat celor prezenți, prin telescop, Luna și diverse stele, le-a vorbit despre acestea, dar și despre planete, constelații și activitatea de astronom amator.
    La Muzeul de Artă, curtea s-a umplut încă de la ora 18.00, când copiii veniți în vizită alături de părinții lor au fost pictați pe față și au participat la atelierul de pictură pe măști și pandantive alături de elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, coordonați de prof. Cristina Cioplea. De la ora 19.00, tot în curtea muzeului, trupa de teatru de păpuși ”Pinocchio” a Școlii Populare de Artă ”Constantin Brâncuși” i-a încântat pe cei prezenți, copii și părinți, cu două piese: ”Ursul păcălit de vulpe” și ”Trei iezi și un lup simpatic”. De la aceeași oră s-au alăturat și doamnele de la grupul ”Șezătoarea, care au oferit un adevărat spectacol de măiestrie în arta cusăturilor tradiționale, oferind celor interesați o experiență completă. Astfel, pe lângă o expoziție de cămăși tradiționale, acestea i-au susținut pe toți cei care au fost curioși să învețe câteva dintre tainele acestei arte. Muzeul și-a ținut porțile deschise până la miezul nopții, vizitarea expoziției permanente fiind gratuită.
    La Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi” de la Târgu Cărbunești, secție a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, vizitatorii au putut vedea obiecte ce i-au aparținut marelui poet român și au vizionat proiecții despre viața și activitatea sa.
    Parteneri
    Partenerii Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” la aceste activități au fost:
    Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”
    Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”
    Palatul Copiilor Târgu Jiu
    Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”
    Școala Populară de Artă ”Constantin ”Brâncuși”
    Studioul de Dans „Măiastra”
    Societatea Astronomică Română de Meteori – Filiala Gorj
    Liceul „Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu
    Asociația de Sprijin și Întrajutorare „Solidaritatea”, Bumbești Jiu
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
    error: Content is protected !!