spot_img
15.5 C
Târgu Jiu
duminică, iunie 16, 2024
Altele
    AcasăActualitateAmenzi de peste 200.000 lei, date de ITM Gorj în 5 zile

    Amenzi de peste 200.000 lei, date de ITM Gorj în 5 zile

    Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat în perioada 13-17 mai 2024 un număr de 74 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 28 sancțiuni contravenționale în valoare de 242.500 lei. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 93 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

    O firmă de construcții cu sediul social în comuna Plopșoru a fost sancționat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, cu suma de 80.000 lei, pentru folosirea în activitate a patru persoane fără încheierea în prealabil a unui contract individual de muncă. „Angajatorul în cauză a fost depistat pe raza municipiului Târgu-Jiu“, au transmis reprezentanții ITM Gorj.
    De asemenea, o altă firmă de construcții din comuna Scoarța a fost amendată cu 20.000 lei, pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

    Amenzi aplicate în urma unei campanii naționale

    În perioada 14-17 mai 2024, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj s-a desfășurat Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale în domeniile de pompe funebre, cultivarea plantelor, florării, comerț cu amănuntul al animalelor de companie și a hranei.

    „Au fost verificați 11 angajatori, fiind aplicate 3 sacțiuni contravenționale în valoare de 18.000 lei și dispuse 2 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
    Obiectivele urmărite pe parcursul desfășurării campaniei:
    -identificarea și verificarea agentilor economici care care activează în domeniile sus-menționate;
    -eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
    -creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securităţii şi sănătăţii în muncă“, se arată într-un comunicat de presă.

    Romanescu George Octavian, inspectorul-șef al ITM Gorj, a spus că verificările vor continua: „Atragem atenția tuturor angajatorilor asupra faptului că, potrivit prevederilor Legii numărul 53/2003, Codul Muncii, primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
    error: Content is protected !!