spot_img
5.6 C
Târgu Jiu
vineri, octombrie 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateGORJ: Monede din aur și argint găsite de un pasionat de arheologie...

    GORJ: Monede din aur și argint găsite de un pasionat de arheologie cu ajutorul unui detector de metale

    Mihai Radu Drăgan, din Turceni, a găsit o ulcică în care se aflau zeci de monede din aur și argint. Acesta este pasionat de arheologie și deține un detector de metale.

    Comoara a fost predată luni autorităților și urmează să fie evaluată, iar  cel care a găsist-o va fi recompensat.

    „La detecție pe un deal, într-o pădure, lângă o culme: un semnal. A ieșit o monedă de argint mai întâi, am verificat groapa și mai erau. Am continuat să sap și tot ieșeau monede, păreau a fi de bronz, și fragmente de ceramică. Atunci mi-am dat seama ce găsisem de fapt. Am adunat tot și la o ultima verificare a pământului extras am găsit un fâșic de cânepă, fusese scos la prima lopată cu prima monedă, nu am încercat să-l deschid, l-am luat și am plecat acasă. A fost cea mai scurtă zi a mea la detecție”, a relatat arheologul amator.

    Acesta a dus acasă monedele găsite și a început să le curețe. Atunci a observat că monedele găsite erau din argint și aur.

    „Acasă am pus la curățat totul și atunci am observat că nu era nimic de bronz, totul era de argint. Niște mamuți de monede, între 26 și 32 de grame fiecare. Apoi am luat fișicul. Aveam o bănuială ce ar putea fi înăuntru: ce ar avea tratament preferențial într-o ulcică cu arginți? Era legat cu o ață tot de cânepă, avea și fundița, și fundița s-a desfăcut, firul ce pare așa de fragil a rămas întreg după ce a stat peste două veacuri în pământ. Ăsta a fost cel mai fascinant moment din întreaga aventură. Înăuntru, asa cum bănuiam, erau 5 bănuți de aur”, a mai povestit Mihai Radu Drăgan.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!