spot_img
11.4 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăActualitate3500 de elevi evaluaţi ieri, în Gorj, în prima zi a testării...

    3500 de elevi evaluaţi ieri, în Gorj, în prima zi a testării naţionale

    “Gheaţa” evaluării, „spartă” cu proba la limba română

    A început evaluarea naţională şi pentru cei 3500 de elevi de clasa a VIII-a din Gorj care s-au confruntat ieri cu prima probă, cea la limba şi literatura română. Cât de bine cunosc regulile gramaticii, dar şi ce au reţinut din literatura română studiată la gimnaziu au fost scopurile urmărite de subiectele care pe unii i-au inspirat, pe alţii i-au luat prin surprindere. Acum, viitorii liceeni aşteaptă momentul adevărului, vineri, după afişarea rezultatelor, dar mai au de trecut un hop.

    Gramatica şi literatura română au oferit ieri celor 3500 de elevi gorjeni provocări ce nu vor fi uitate prea curând. Unde şi de ce punem virgula în textul dat, ce a vrut să spună poetul în versurile sale sau cum creionaţi opera unui prozator contemporan, sunt întrebări la care elevii s-au obişnuit să răspundă la capătul unui ciclu de studii. Ieri, au putut demonstra cunoştinţele cu adevărat, la prima probă de la evaluarea naţională. Mai mult, dintre elevii de la Şcoala „Alexandru Ştefulescu” au caracterizat cerinţele primite ca fiind rezolvabile, iar acum speră la un 8 sau 9. „Nu a fost foarte greu, am avut un text liric şi mai multe cerinţe la gramatică. M-am pregătit intens ultimele astea două săptămâni, iar dacă ar fi să îmi dau o notă, peste 8 ar fi. Avem o zi pauză, dar urmează matematica, unde îmi este mai multă teamă, este mai greu”, a declarat un elev. Liricul nu este atractiv pentru oricine, la fel cum nici matematica nu poate cuceri orice minte, este de părere o elevă care se aşteaptă ca a doua probă să fie mai grea. Cât despre partea de gramatică, aici lucrurile stau foarte bine, fiecare parte de vorbire are rolul ei în propoziţie. Acum elevii speră să fie în formă şi la subiectele de la mate. „Nu îmi plac compoziţiile, mi-a plăcut mai mult partea cu gramatica ce am avut de rezolvat. Cerinţa era pentru diferite părţi de vorbire în frază”, a declarat un alt elev. O elevă a spus că prima probă nu a ridicat dificultăţi, pentru că literatură cere imaginaţie, pe când matematica este o ştiinţă exactă, necesită studiu mai mult.

    Disciplina îi pune pe elevi cu “burta pe carte”

    Cu răbdarea pusă greu la încercare au venit ieri în faţa şcolii şi părinţii elevilor de clasa a VIII-a. Au avut emoţii ca şi când ei s-ar fi aflat în bănci, la examen, şi acum că a trecut proba, nu se pot gândi decât la următoarea, cea de miercuri care le dă fiori elevilor. Mama unui elev de la Şcoala Gimnazială “Al. Ştefulescu” spune că aşteaptă rezultatele de vineri cu sufletul la gură, şi ca să îşi vadă elevul studiind a fost nevoie şi de puţină disciplină. „Din ce mi-a spus s-a descurcat mai bine ca la simulare, acuma să vedem, depinde de ce va face şi la matematică. Noi, părinţii avem adevăratele emoţii pentru ei. De învăţat a învăţat, dar şi cu ceva disciplină, aşa printre plânsete şi suspine, altfel dacă-i lăsăm de capul lor, e dezastru”, a subliniat mama altui elev.

    87 de centre de examen în Gorj

    Proba nu a înregistrat incidente, spun inspectorii şcolari. La nivelul judeţului Gorj au fost organizate pentru evaluarea naţională, 87 de centre de examen zonale, iar lucrările vor fi corectate în alte trei centre de evaluare. Miercuri, 25 iunie, elevii de clasa a VIII-a susţin proba la matematică, iar rezultatele vor fi cunoscute vineri, 27 iunie. Tot vineri, elevii nemulţumiţi de notare pot depune contestaţii între orele 16:00-20:00. În calculul mediei de admitere la liceu, media de la evaluarea naţională a ajuns la o pondere de 75%.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: