spot_img
15.5 C
Târgu Jiu
duminică, mai 26, 2024
Altele
  AcasăActualitateCe are de gând să facă Romanescu cu câinii fără stăpân din...

  Ce are de gând să facă Romanescu cu câinii fără stăpân din Târgu Jiu

  Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu, spune că o asociație din Hunedoara se va ocupa de activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân din Târgu Jiu, că maidanezii vor fi duși în județul vecin și că cetățenii nu vor plăti nimic în plus. Asta, deși, în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, se arată că se va percepe o taxă de 11 lei/an/locuitor și că se va plăti 500 de lei, de către primărie, pentru fiecare animal capturat.

  „Nu există și nu va exista taxă pe care cetățeanul din Târgu Jiu să o plătească pentru câinii fără stăpân. Până în momentul de față, această activitate, de gestionare a câinilor fără stăpân se realiza de către societatea Edilitara SA, cu acel padoc pe care îl întrețineam. Suma pe care o alocam până în acest moment societății Edilitara pentru gestionarea acestui serviciu în momentul acesta o vom aloca unei entități, unei asociații, care se ocupă de mulți ani de gestionarea câinilor fără stăpân din județul Hunedoara. Nu va fi o taxă suplimentară. Societatea Edilitara în privința acestei activități nu poate să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor municipiului Târgu Jiu. Vedem în continuare câini pe stradă și am încercat din calitatea de primar să găsesc cea mai bună soluție, de colaborare, de asociere, de adopții, de sterilizare. Nu am oprit asociațiile de profil să sterilizeze animalele, dar nu se mai poate gestiona de o societate care nu are o activitate cu acest specific la așa ceva.

  Ne-am uitat pe cifrele entității de la Hunedoara și marea majoritate a animalelor care au ajuns în gestionarea acelei asociații sunt date spre adopție. Au tot felul de relații cu asociații de pe tot globul. Continuăm să credem că vor merge mai departe pe această linie. Sunt două licitații care au fost organizate la nivelul municipiului Târgu Jiu pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân în care putea să participe oricine. Nu a venit nimeni la licitație. Nimeni! Și, acele asociații care poate pe bună dreptate vin și spun de ce mergeți cu Hunedoara. Le așteptam la licitație. Nu o să le critic pentru că acea asociație a doamnei Carmela sau cum o cheamă (n.r.-Carmena Șerbănoiu, președintele Asociației «Pro Animals»)a făcut lucruri pentru Târgu Jiu. Sunt sute sau o mie de câini pe care-i îngrijește într-un padoc din Târgu Jiu. Atâta timp cât noi am făcut toate eforturile necesare ca acele asociații, fundații, să se poată prezenta la licitație, din acel moment nu mai putem fi considerați vinovați“, a precizat primarul Romanescu la o emisiune de la postul tv Tele 3.

  Romanescu: „Prima soluție va fi adopția“

  „Contractul va fi pe doi ani de zile. Se va face o analiză lună de lună, pentru că vom avea un număr de câini care vor fi preluați de pe raza municipiului Târgu Jiu și vor ajunge într-un padoc la Hunedoara. Acolo se respectă legea. 14 zile de la momentul la care au fost preluați se face publicitate și cine consideră că dorește să meargă să adopte poate să meargă acolo și să-l preia gratuit. Cu timpul nu va mai fi padocul de la Târgu Jiu pe care în administrează municipalitatea.

  În timp, o să vedeți o scădere a numărului de câini din Târgu Jiu.

  Marea majoritate a cetățenilor din Târgu Jiu își doresc să nu mai vadă câini pe stradă. Nu mă raportez la un segment de 10-12%.

  Prima soluție va fi adopția. Nu am discutat despre acest subiect legat de eutanasiere. Trebuie respectată legea.” a mai spus Romanescu.

  Carmena Șerbănoiu: „Sunt stupefiată“

  Carmena Șerbănoiu, care gestionează din fonduri private un padoc cu 1.500 de câini în municipiul Târgu Jiu, se declară stupefiată de declarațiile făcute de primarul Romanescu:

  „Sunt stupefiată de declarațiile domnului primar. Aș putea spune că autoritățile spun lucruri trăsnite, precum copiii. La dezbaterea publică domnul viceprimar spunea că toată activitatea asociației se va desfășura în județul Gorj și în cadrul adăpostului din zona CET, iar domnul primar spune că acest adăpost va fi desființat cu timpul, iar câinii vor fi prinși și duși în Hunedoara, unde, după 14 zile, dacă nu se vor duce oamenii din Târgu Jiu să-i adopte de acolo, se va respecta legea. Ce înseamnă asta? Legea de a-i eutanasia după 14 zile, deși domnul primar spune că se vor găsi modalități să nu se ajungă la această soluție. Aș vrea să se pună la punct domnul primar cu domnul viceprimar, pentru că au declarat lucruri total opuse.

  Este falsă afirmația domnului primar că au fost organizate două licitații și că nu s-a prezentat nicio asociație. A fost organizată o singură licitație la care s-a înscris o asociație din Târgu Jiu cu care colaborăm, însă a fost respinsă din cauza unei condiții abuzive, aceea de a avea 500.000 de euro în cont, pentru a demonstra că are experiență similară, în condițiile în care nicio asociație din țară nu are această disponibilitate în cont.

  Este inadmisibil ca un cetățean care s-a trezit cu câinele luat, după ce a scăpat din curte, să trebuiască să meargă la Hunedoara, ca să-l recupereze.

  Este inadmisibil ceea ce a afirmat acel domn de la asociația din Hunedoara, că va da spre adopție 2.000 de câini. Nu este legal ceea ce se întâmplă, pentru că asociația respectivă nu are în statutul ei protejarea animalelor, ci gestionarea animalelor, iar, conform Ordonanței nr. 155, poate să concesioneze această activitate o asociație de profil, care se ocupă de protecția animalelor. Lucrurile se văd diferit de la nivelul primăriei. Domnul primar are o idee și domnul viceprimar are o altă idee“ a declarat Carmena Șerbănoiu.

  Aceasta susține că de ani de zile se ocupă și de câinii aflați în adăpostul primărie, cărora le asigură hrana necesară și îngrijirea medicală.

   

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  1. Va rog sa publicati acest mesaj si insist sa ajunga, cu prioritate, si la conducerea Primariei.
   In calitate de administrator al Hotelului Aqua, sunt revoltat, dezamagit si furios pentru indiferenta si nepasarea acelora pe care i-am delegat, prin vot, sa se ocupe vremelnic de problemele stringente ale municipiului. O astfel de problema este cea legata de gestionarea cainilor fara stapan, care au ajuns sa puna stapanire si realmente sa terorizeze tot municipiul. M-am saturat sa inventez tot felul de scuze puerile, cand ne intreaba turistii (din ce in ce mai putini), ce-i cu haitele de caini din tot orasul??? Am inceput sa le spunem adevarul: INCOMPETENTA SI NEPASAREA CONDUCERII ORASULUI. Doar in jurul hotelului nostru sunt aproximativ 30 de caini, dintre care unii extrem de agresivi, care, efectiv, ne terorizeaza clientii, atat noaptea cat si ziua. Am reclamat aceasta problema de zeci de ori, si puteti verifica apelurile telefonice pe numarul de urgenta al Primariei, din pacate fara rezultat.
   Va transmit public, stimabila conducere a orasului, ca daca pana la Paste nu rezolvati aceasta problema, o sa vi-i capturez si o sa vi-i aduc in curtea Primariei, in loc de mieii de Paste. (Apropo, n-am vazut nici o asociatie pentru protectia animalelor sa ia atitudine impotriva sacrificarii milioanelor de miei, cu ocazia Pastelui). Daca doriti si poze, va rog sa mi le solicitati. Multumesc!

  2. OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân modificată prin legea 258/2013, art. 2 alin. (4)
   stipulează că “serviciile publice pentru gestionarea câinilor pot fi concesionate numai către persoane
   juridice, asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor”. Acest paragraf a
   fost interpretat -în mod eronat- precum că serviciile pot fi concesionate şi de către alte persoane juridice
   decât asociaţii, fundaţii, fapt pentru care mulţi dintre noi s-au împiedicat de această interpretare absurdă în
   sesizările lor privind concesionarea ilegală a activităţii de gestionare a câinilor către diverse societăţi
   comerciale

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: