spot_img
18.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăActualitateDecizii în aşteptare

  Decizii în aşteptare

  Prescripţia reţetelor în format electronic mai are de aşteptat, la fel şi normele de aplicare ale noului contract cadru, care încă suportă modificări. Disfuncţionalităţile contractului din 2010 au fost analizate de curând de medicii din judeţ şi conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, iar nemulţumirile comune sunt legate de modalitatea de plată. Până la emiterea unui ordin semnat de ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS însă, nu pot fi analizate nici normele metodologice.

  Derularea contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate nu a fost lipsită de neajunsuri anul trecut. Nemulţumirile au fost legate în special de modul în care medicii erau plătiţi de Casa de asigurări de Sănătate. Dacă pe vechiul contract cadru, modalitatea de plată prevedea pentru medici, 70% per capita, iar 30 % pentru servicii, contractul pe 2011-2012 urmează să echilibreze balanţa între cele două surse de plată a medicilor. Conducerea CJAS Gorj precizează că până la aprobarea actului normativ nu sunt excluse şi alte modificări, iar la întâlnirea avută cu medicii s-a avut în vedere acest lucru. „Am organizat o întâlnire informală cu medici de medicină primară din judeţ, în contextul pregătirii contractului cadru pe 2011-2012. În primul rând am discutat disfuncţionalităţile apărute pe contractul cadru în 2010. În atenţie avem contractul cadru şi proiectul de norme de aplicare pentru 2011-2012, dar cum acestea sunt în fază de proiect iar acum trei zile au fost făcute noi modificări, ne aşteptăm ca schimbări să reapară. Nu ştim sigur dacă contractarea se va face cu data de 1 aprilie sau 1 mai, dar suntem pregătiţi. Le-am comunicat furnizorilor de servicii medicale ce documente trebuie să depună la instituţie pentru încheierea contractelor” , a declarat Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj.

  Nu fac grevă

  Vestea bună este că medicii, deşi nemulţumiţi, nu pun încă problema grevei. „Dacă vor apărea asemenea situaţii, vom discuta cu ei, dar din semnalele primite, este exclusă întreruperea activităţii. Deşi sunt câteva modificări în proiectul de norme, nu le putem analiza şi discuta decât după semnarea actului normativ de ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Sănătate”, a completat preşedintele CJAS. Un capitol încă nemodificat rămâne cel al prescripţiilor medicale. Potrivit conducerii CJAS, acestea vor fi eiberate de medici ca şi până acum. Adoptarea formatului electronic pentru reţete, modele de certificate de concediu şi bilete de trimitere se va face, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2012, o dată cu intrarea în vigoare a cardului naţional de sănătate. „Documentele rămân la fel, imprimate de Imprimeria Naţională şi eliberate de Casă, contra-cost, medicilor şi furnizorilor de servicii. Probabil, de la anul, vom putea vorbi de un format electronic la documentele medicale, iar tot din ianuarie, calitatea de asigurat sau neasigurat va fi certificată prin cardul naţional de sănătate. Avantajele sunt multiple, iar cel mai important, cetăţenii vor fi scutiţi de drumuri la instituţie”, a conchis Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: