spot_img
15 C
Târgu Jiu
luni, februarie 26, 2024
Altele
  AcasăActualitateDouă nume mari, două pierderi de neînlocuit în Gorjul îndoliat!

  Două nume mari, două pierderi de neînlocuit în Gorjul îndoliat!

  Şi lumea juridică se află în doliu, după dispariţia regretatului magistrat gorjean, Victor Nicolcescu. Cunoscut pentru mulţi ani ca procuror şef al Secţiei Judiciare a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Victor Nicolcesu a fost condus ieri pe ultimul drum, lăsând tuturor celor care l-au cunoscut destule motive să-i păstreze vie memoria. În urmă cu 2 luni, Nicolcesu suferise un infarct, în timp ce se afla în concediu. Magistratul avea 66 de ani şi o bună parte din cariera sa şi-a traversat-o ca prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru ca mai apoi să fie promovat în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

  Magistratul Victor Nicolcesu a urcat şi el la cer, după ce sorţii au hotărât că este nevoie de el, acolo, Sus! Numele Nicolcescu are o rezonanţă aparte în breasla magistraţilor, pe care o pot da numai o carieră puternică şi o notorietate pe măsură. Nicolcesu a fost prim-procuror la Parchetul Judetean Gorj, apoi a ocupat timp de două mandate funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În ultima perioadă a vieţii a ocupat funcţia de procuror- şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova .Viaţa profesională, cariera şi munca titanică depusă pentru binele justiţiei nu l-au împiedicat să îşi facă o familie, una model pentru societate. Pasiunea pentru apărarea legilor şi a justiţiei a ajuns se pare şi la cei doi copii ai săi, o fiică, judecător şi un băiat, care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informaţii şi care se vor strădui cât mai bine să-i cinstească memoria tatălui. La munca depusă, se adugă şi anii de la catedră, pentru că Nicolcescu a fost profesor universitar la Universitatea “Constantin Brâncuşi”, din Târgu-Jiu, iar o parte din experienţa sa din magistratură a ajuns şi la tipar, pentru ca a publicat articole la Revista “Dreptul”.

  Un bun profesionist şi un mare om

  Ca pe fiecare om de mare valoară pe care comunitatea l-a pierdut, şi în cazul lui Nicolcescu, autorităţile locale, colegii de breaslă, studenţii, toţi cei care i-au călcat pe urme, l-au cunoscut şi iubit au transpus durerea şi stima în câteva cuvinte. „Din păcate a mai plecat de lângă noi , un om care a ştiut să facă cinste domeniului în care a lucrat. Un om foarte bine pregătit, care a făcut cinste funcţiei de jurist, de procuror, un om care şi-a făcut datoria, care şi-a respectat jurământul cu sfinţenie, care a însemnat şi înseamnă multe pentru Municipiul Târgu-Jiu şi pentru cetăţenii acestui oraş. Consider cu toată tăria că dispariţia dumnealui este o pierdere pentru lumea justiţiei, pentru că a fost un adevărat profesionist! Regretăm dispariţia dumnealui, îi vom cinsti memoria!”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.

  Sprijin pentru colegi, mentor pentru elevi

  Nicolcesu a avut un impact de neuitat atât în lumea juridică, dar şi printre semeni. Indiferent că-i erau colegi sau elevi, le-a insuflat la toţi acelaşi lucru: respect pentru profesie şi respect pentru o viaţă trăită drept. Din vorbele colegilor de breaslă, concluzia nu poate fi decât că au avut înaintea lor, un om cu înaltă ţinută, un mare om. „A fost un om cu mare experienţă , un foarte bun profesionist, de la care aveai ce învăţa. Eu, ca şi procuror, am găsit permanent un sprijin la dumnealui, fiind un foarte bun coleg, ne ajuta permanent. În ultima perioadă, fiind procuror şef la Secţia Judiciară din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, întotdeauna, când aveam nevoie de o consultare, găseam permanent sprijin la dumnealui prin răspunsurile şi soluţiile pe care ni le dădea. Este o pierdere imensă pentru lumea justiţiei! Îi vom purta o veşnică amintire !”, a declarat Ileana Enache, prim-procuror Parchetul Local Târgu-Jiu.

  A ştiut să insufle pasiune pentru studiu

  „Despre domnul Victor Nicolcescu, pot spune că a fost un foarte bun practician şi teoretician. Un om foarte bine pregătit, un profesionist desăvârşit, din experienţa căruia studenţii au avut foarte mult de învăţat. Pentru lumea juridică este o adevărată pierdere şi, în primul rând, pentru cea din Gorj! I-am fost student şi pot spune că dumnealui a fost cel care m-a îndrumat în aşa fel încât să-mi placă dreptul penal. Un profesionist adevărat, cum rar se întâlneşte!”, a declarat Florin Homescu, decan Baroul de Avocaţi Gorj.

  Om de înaltă ţinută morală şi profesională

  „Pot spune că domnul Victor Nicolcescu, magistratul Victor Nicolcescu, a fost un profesionist cum rar întâlnim. Noi toţi procurorii care am venit la Parchet ne-am format ca magistraţi ca urmare a activitaţii şi experienţei dumnealui. Eu când am venit la Parchetul Judeţean l- am găsit aici, şi pot spune că îi datorez foarte mult din formarea mea profesională. În activitatea profesională a mea de procuror m-a susţinut foarte mult, a avut încredere în mine, fapt pentru care îi voi fi permanent recunoscător. Este o mare pierdere pentru justiţia din Gorj!”, a declarat Emil Moţa, procuror în cadrul Parchetul Curţii de Apel Craiova.

  A fi procuror, menirea sa

  „Pot să afirm că domnul Victor Nicolcescu a fost şi va rămâne o figură marcantă a justiţiei din România, Originar din judeţul Gorj, încă de la terminarea facultăţii şi-a găsit vocaţia de procuror şi de atunci a profesat până la sfârşitul vieţii numai în această calitate. A fost un om onest, un om cinstit, un foarte bun profesionist, care pentru orice problemă de drept avea un răspuns pertinent, găsind cele mai potrivite şi juste soluţii. A fost un mentor al multor generaţii de magistraţii din justiţia judeţului Gorj, în calitate de cadru universitar al Universităţii „Constantin Brâncuşi” şi de prim-procuror a condus primii paşi ai multor procurori stagiari. Din perspectiva de procuror, domnul Victor Nicolcescu şi-a pus o amprentă deosebită asupra justiţiei din România, fiind pasionat de drept, acesta publicând multe articole în Revista „Dreptul”. Îi vom păstra o veşnică recunoştiinţă şi amintire!”, a declarat Elena Popescu, preşedinte Judecătoria Târgu-Jiu.

  Nicolcesu, o viaţă pentru carieră, un nume pentru posteritate

  „Îmi este foarte greu să vorbesc la trecut de domnul Nicolcescu! Domnul Nicolcescu a fost şi rămâne un adevărat profesionist, el rămâne un exemplu pentru toţi, a format generaţii, fiind un adevărat mentor. Şi-a dedicat viaţa carierei şi, de aceea, îi vom fi veşnic recunoscători! Prin plecarea dumnealui în Ceruri lasă în sufletele noastre un gol de neînlocuit! Ne alăturăm întregii familii şi îi vom păstra o amintire veşnică!”, a subliniat Michaela Teodorescu, prim-procuror Parchetul Judeţean Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: