spot_img
18.5 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăActualitateUn elev din Bengeşti Ciocadia află că repetă clasa a V-a!

    Un elev din Bengeşti Ciocadia află că repetă clasa a V-a!

    A absentat două semestre de la şcoală, şi a ajuns în situaţia de a nu putea trece clasa. Este vorba despre un elev din satul Bengesti Ciocadia, Marian Căldăraru, care din cauza abandonului şcolar, repetă clasa a V-a. Familia este revoltată însă nu atât de absenţele lui Marian care au dus la repetenţie, ci de faptul că diriginta i-a spus acestuia că el nu promovase, la o săptămână de la începerea noului an şcolar. Diriginta spune că nu este singurul caz de abandon şcolar din şcoală şi că nu-i poate ţine minte pe fiecare în parte. Situaţia şcolară a fiecărui copil a fost afişată însă la finalul anului.

    Diriginta lui Marian Căldăraru, elevul din Begeşti Ciocadia, care repetă clasa V-a din cauza absenţelor, ar fi trebuit să spună mamei situaţia în prima zi din noul an şcolar, susţine chiar aceasta. Familia spune că nu a aflat de repetenţie decât la o săptămână de la începerea orelor când băiatul a venit acasă fără manualele de clasa a VI-a. Locul lui era se pare în clasa a V-a, pentru că în loc de note, copilul a avut absenţe şi nu a promovat în anul următor.

    Familia, deranjată de atitudinea dirigintei

    Modul în care familia a aflat despre acest lucru şi spune mama lui Marian, umilinţa la care a fost supus, sunt motivele revoltei. „La începutul anului şcolar, în prima zi de şcoală, vin împreună cu copilul, cum vin toţi părinţii şi intru la diriginta lui, care i-a fost şi în clasa a V-a. Intru cu el în clasa cu toţi colegii lui de clasa a VI-a şi predau cărţile de clasa a V-a, doamnei profesoare, în schimbul celor de clasa a VI-a. Ca luni acuma, să vină copilul la şcoală şi chiar diriginta lui care i-a dat cărţile de clasa a VI-a, îi ia cărţile din ghiozdan şi din mână şi îl întreabă „Pe tine cum te cheamă?” Zice copilul cum îl cheamă, şi i se spune: „Tu nu eşti în clasa a VI-a, eşti în clasa a V-a!”, a declarat Adriana Căldăraru, mama lui Marian.

    Marian se simte umilit

    Familia spune că au o problemă cu modul în care s-a procedat. Luându-i manualele după o săptămână de şcoală, Marian s-a simţit umilit. Diriginta lui Marian susţine că a încercat să ia legătura cu familia lui Marian încă din timpul anului trecut, dar părinţii acestuia au fost plecaţi, au fost înaintate înştiinţări, iar la finalul anului la vizierul şcolii este afişată situaţia şcolară a fiecărui elev în parte. De altfel şi în catalog se văd negru pe alb absenţele acumulate pe cele două semestre, mult mai multe decât ar fi avut voie. Cu doar 3 medii încheiate, nimeni nu poate promova anul. Şi mai grav este că sunt mai mulţi elevi la şcoala din Bengeşti Ciocadia întro situaţie similară cu cea a lui Marian. „Are câteva medii încheiate, dar copilul nu a venit la şcoală şi a fost declarat repetent prin abandon şcolar. La sfârşitul anului şcolar s-au afişat listele cu copiii cu abandon, nu au fost prezenţi părinţii, nu au venit la nicio şedinţă cu părinţii chiar dacă au fost anunţaţi de poliţie, de mine şi directoarea de atunci. La sfârşitul anului şcolar s-au afişat listele cu toţi copiii promovaţi şi nepromovaţi”, a declarat Emilia Avram, dirigintă Şc. Generală Bengeşti.

    Vina, de ambele părţi

    Este dificil să –i poată ţine mint pe toţi, spune diriginta, în condiţiile în care din cauza absenţelor nici nu-i cunoaşte bine, admiţând care este partea ei de vină. „Normal, poate avem şi noi o vină. În ziua în care am observat situaţia copilului de abandon, trebuia să-i chem mama. Dar nu a fost vreo umilinţă din partea mea ca diriginte, toţi sunt copii, pe toţi i-am iubit. Am copii de rromi care vin în fiecare zi la şcoală şi vă pot spune dacă am făcut vreo discriminare între ei, vreodată. Niciodată”, a precizat Emilia Avram, diriginte Şcoala Generală Bengeşti.

    „Dna dirigintă nu l-a cunoscut, din cauza absenteismului”

    Conducerea şcolii spune că au existat încercări din partea dirigintei de a lua legătura cu familia, dar nereuşite, mama fiind mai mult plecată Cea mai bună dovadă a abandonului şcolar este însă catalogul, dar admite că modul în care s-a procedat până la urmă, lasă de dorit. Copiii nu se înscriu însă in noul an, decât după terminarea transferurilor, care pot dura, fapt pentru care Marian Căldăraru nu figura înscris la clasa a VI-a. „El s-a prezentat în prima zi la clasa a VI-a. Dna diriginte, necunoscându-l, din cauză că nu a venit în clasa a V-a deloc, l-a întrebat ce s-a întâmplat de nu a venit iar el a spus că a făcut anul respectiv în altă parte. Noi am verificat pe baza spuselor lui verbale realitatea şi nu s-a găsit înregistrat la nici o şcoală, iar dna diriginte i-a comunicat acest lucru. Într-adevăr, doamna diriginte i-a dat câteva manuale la început de an şcolar, dar ulterior i le-a retras, chemând familia şi spunându-le situaţia aşa cum e”, a declarat Roxana Bălcescu, directorul Şcolii Generale din Bengeşti Ciocadia.

    Familia acuză şcoala de discriminare

    Familia elevului blamează cel mai mult modul în care s-a procedat cu Marian şi acuză şcoala de rasism, de discriminare. Conducerea şcolii i-a explicat rudelor lui Marian că nu este cazul de aşa ceva, „ură de rasă” pentru că sunt şi exemple pozitive de copii de etnie romă care se integrează foarte bine în colectivitate, învaţă şi sunt premianţi, olimpici chiar. De cealaltă parte, familia este supărată de diriginta de la care se aştepta când a văzut-o pe mama lui Marian să aibă altă atitudine. Era o mare diferenţă să le fi spus atunci măcar că Marian este repetent. Cum să se integreze copiii de alte etnii întro societate, se întreabă unchiul lui Marian, când dascălii, cei care educ şi formează se comportă astfel?!” Noi vrem să ne integrăm copiii în societate, dacă dvs faceţi ură de rasă atunci este problema dvs!”, a spus un unchi al copilului.

    În loc de concluzie

    Cazul lui Marian nu este singurul de abandon şcolar din localitate, iar de aici încep adevăratele cauze care ţin copiii departe de educaţie. Să nu se afle în bănci unde ar trebui să înveţe carte este adevărata problemă care trebuie rezolvată de toţi cei implicaţi: familie, şcoală, autorităţi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: