spot_img
17.7 C
Târgu Jiu
luni, iunie 17, 2024
Altele
  AcasăActualitateFostul director al Direcţiei Energie din cadrul CEO, trimis în judecată pentru...

  Fostul director al Direcţiei Energie din cadrul CEO, trimis în judecată pentru trafic de influență

  Fostul director al Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Cătălin Liviu Stănculescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. Acesta este acuzat că ar fi primit 13.000 de euro de la administratorul unei firme care avea contract cu CEO, căruia i-a promis că poate influenţa urgentarea plăţii facturilor. 

  Cătălin Liviu Stănculescu este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată.

  ”În perioada 25.07.2022 – 23.03.2023, la diferite intervale de timp, inculpatul Stănculescu Cătălin-Liviu, în calitatea menţionată, ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăţi comerciale aflate în raporturi contractuale cu CEO (martor în cauză), lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra Directoratului CEO, cu atribuţii în aprobarea plăţilor, şi că îi va determina pe aceştia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor”, arată DNA, miercuri, într-un comunicat de presă.

  Acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

  Pe parcursul urmăririi penale s-au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu trei inculpaţi. Astfel, în cazul unuia dintre ei, cercetat pentru dare de mită, a fost stabilită o pedeapsă de doi ani şi jumătate, suspendată pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi jumătate.

  În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în 6 ianuarie 2024, inculpatul a promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în cauză) suma de 200.000 de euro în legătură cu atribuirea către societatea inculpatului, în condiţii neconcurenţiale, a unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare şi gestionare deşeuri. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul i-a indicat martorului şi modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziţie prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerinţe preferenţiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenţiona să se înscrie în procedură şi transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preţ mai mare faţă de cel al societăţii cu care intenţiona să câştige procedura.

  Factură falsificată

  Conform DNA, în cazul celorlalţi doi inculpaţi au fost aplicate pedepse de patru luni de închisoare, suspendate pe durata unor termene de supraveghere de doi ani, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la săvârşirea acestei infracţiuni.

  ”Unul dintre inculpaţi, angajat al unei societăţi comerciale administrată de celălalt inculpat, la instigarea acestuia din urmă, ar fi falsificat sub aspectul datei o factură şi o comandă de produse pe care apoi le-ar fi trimis la o companie de stat, cu care societatea se afla în raporturi comerciale, în scopul evitării plăţii unor penalităţi de întârziere şi încheierii unei tranzacţii extrajudiciare”, afirmă procurorii, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

  Toţi cei 3 inculpaţi care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost obligaţi la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe perioade de 120, respectiv 60 de zile. În cauză s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 13.000 de euro aparţinând inculpatului Stănculescu Cătălin Liviu.

  Dosarele de urmărire penală privind pe cei trei inculpaţi și acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti, iar dosarul privindu-l pe inculpatul Stănculescu Cătălin Liviu a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!