spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorjenii au stins luminile

    Gorjenii au stins luminile

    Campania „Ora Pământului, 2011”, sărbătorită în întreaga lume pe 26 martie, a avut parte şi în Târgu-Jiu de manifestări care amintesc de responsabilitate civică şi respectul datorate Terrei. Cei care au adoptat o atitidine responsabilă au fost, în premieră, elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”(CNET), care au pledat pentru protejarea mediului înconjurător. De altfel, sloganul campaniei „Lasă Pământul să respire” s-a dovedit impulsul potrivit pentru elevi şi autorităţi. Timp de o oră, între 20:30 şi 21:30, consumul de electricitate a fost raţionalizat, iar lumânările au devenit sursa de lumină.

    Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” au dat tonul, pentru prima dată, în Târgu-Jiu la o replică faţă de risipa inconştientă a surselor de energie. Sloganul campaniei „Ora Pământului 2011”, intitulat „Lăsă pământul să respire”, a fost îmbrăţişat de elevi prin activităţi educative, dar şi printro atitudine comună de responsabilizare. Organizatorii au subliniat că elevii au un mesaj astfel către tânăra generaţie şi nu numai, de a încerca pe cât posibil, economisirea consumului de electricitate, în mod raţional.
    „Ne încântă să vedem implicaţi în campanie, elevi de liceu, de la clasele IX-XI , care devin mai responsabili. De la împărţirea plinatelor până la expoziţi tematice şi incursiuni asupra importanţei campaniei nu fac decât să atragă atenţia că, tinerilor le pasă de Planetă. Meritul este cu atât mai pregnant cu cât, sâmbătă seara, în curtea Colegiului, elevii se vor strânge cu chitări, iar la lumina lumânărilor, pledoaria lor de a proteja viitorul Planetei, va căpăta amploare” , a declarat Andrei Popete, profesor de istorie la C.N.E.T, care le-a stat alături copiilor şi la sesiunea de comunicări, cu explicaţii şi îndrumări. Într-o notă de optimism şi satisfacţie a venit cu precizări, Rodica Dănău, profesor de fizică şi diriginte.
    „Sunt conştienţi că viaţa lor depinde grija lor faţă de mediul înconjurător. Sunt hotărâţi să se implice, iar un exemplu în acest sens îl vor da sâmbătă seara, când vor scoate calculatoarele şi apartele elctronice din priză. Ora pe care ei o vor petrece fără electricitate este exact îndemnul de a nu mai fi indiferenţi la poluare şi la risipă, adreasat tuturor celor dornici să le urmeze exemplul. Anul trecut, 1, 3 miliarde de oameni au marcat Ora Pământului, iar anul acesta, numărul va creşte pentru că a luat altă dimensiune şi conştientizarea rolului în această campanie de ecologizare. În plus, ne bucură nespus ca elevii de la Colegiul „Ecaterina Teodoroiu” să aibă un aport în organizarea, în premieră, a campaniei şi la Târgu-Jiu.Vom şti cu toţii că popularizarea manifestării la scară naţională şi globală se datorează şi manifestărilor derulate la Târgu-Jiu. De altfel românii se implică în Sărbătoarea Pământului, de trei ani, iar de la o ediţie la alta, numărul judeţelor participante a crescut. La ultima ediţie, în 2010, 130 de state ale lumii au stins lumina timp de o oră pe 26 martie şi au pledat pentru o planetă protejată ”, a conchis Rodica Dănău, profesor de fizică în cadrul C.N.E.T.

    Elevii, responsabili şi solidari

    Ancuţa Stoican, liderul elevilor, a punctat că acţiunea a fost organizată în echipă, iar asigurările pentru acelaşi comportament responsabil se menţin pentru anii următori. „Foarte mulţi dintre colegi au asigurat că vor stinge lumina şi că se vor implica mai mult în protejarea mediului. Nu trebuie să ajungem să tratăm anumite probleme, ci să le prevenim, trebuie să menţinem resurele pe care le avem cât mai mult timp, nu să le risipim. Iar pentru acest lucru putem apela la resurse alternative, dar nu când va fi prea târziu.Ocrotind Pământul dătător de viaţă, vom primi şi noi acelaşi lucru. Avem nevoie de o Planetă sănătoasă, dar şi ea are nevoie de ajurorul nostru, ca peste ani, să nu regretăm indiferenţa. Mesajul campaniei a fost bine punctat prin slogan, iar cu cele câteva minute în care conservăm resursele, Pământul va fi lăsat să respire. Fiecare gest în acest sens contează”, a conchis Ancuţa Stoican, preşedinta Comitetului de Elevi al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.

    Energia Soarelui, valorificată la CNET

    Un alt merit al elevilor când vine vorba de respectul faţă de mediul înconjurător, ţine de campanile de ecologizare derulate. Strângerea şi reciclarea deşeurilor, dar şi consumul raţional al apei sunt exemple demne de toată atenţia. Elevii au de altfel sprijinul sutorităţilor locale, al Primăriei şi Consiliului Local şi când vine vorba de conservarea resurselor. Cadrele didactice au amintit în cadrul sesiunii de informări de proiectul panourilor solare la care se lucrează din plin. Montarea panourilor fotovoltaice, în număr de 60, pe centrala termică şi cantina colegiului se va finaliza în acest an, iar elivii vor avea asigurate apa caldă şi căldura, prin valorificarea energiei solare.

    Exemplu demn de urmat

    Timp de o oră, Pământul a fost lăsat să respire. Elevi şi profesori, dar şi autorităţi, au avut ceva de demonstrat pe 26 martie, anume că le pasă de sănătatea lor şi a Terrei. Sperăm doar, cu toţii, ca, de la an la an, solidaritatea românilor să devină parte din cea mondială în campania „Ora Pământului”, prin acţiuni de conservare a resurselor naturale, deloc inepuizabile.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: