spot_img
1.1 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 4, 2023
Altele
  AcasăActualitateIncendiile bagă spaima în primari. ISU Gorj: Arderile de vegetație se sancționează...

  Incendiile bagă spaima în primari. ISU Gorj: Arderile de vegetație se sancționează cu amenzi de până la 2.500 lei

  Alertă în Gorj odată cu venirea primăverii. Din dorința de a face curățenie pe terenurile agricole oamenii creează adevărate pericole. După mai multe zile de foc, pompierii gorjeni susțin că vor trece la aplicarea de amenzi în cazul celor care își incendiază proprietățile.

  Statisticile pompierilor sunt îngrijorătoare. Din cele 100 de incendii de vegetație înregistrate în 2019, mai mult de jumătate au izbucnit după ce vremea s-a încălzit. „De la începutul anului și până în prezent am fost solicitați să intervenim pentru gestionarea a peste 100 de situații de urgență generate de incendiile de vegetație urcată! Numai în ultimele 3 zile instituția noastră intervenit pentru stingerea a 56 de astfel de incendii izbucnite în mai multe localități ale județului. În doar trei zile, aproximativ 350 de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări. În majoritatea cazurilor cauza a fost aceeași: utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. Din fericire, nu au existat victime, iar dacă focul nu ajuns să cuprindă și locuințe asta se datorează intervenției prompte a pompierilor. Încă o dată, facem un apel către cetățeni pentru a-i determina să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere! Arderile de vegetație sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amenzi de până la 2.500 lei”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

  Pericol pentru gospodării

  Edilii recunosc că cetățenii pe care îi reprezintă au întrecut măsură. Ion Stamatoiu, primarul din Scoarța, declară că la ultimele incendii a existat riscul ca flăcările să ajungă la gospodăriile oamenilor. „De câteva zile stăm numai la incendii. Pompierii se plângeau că nu mai au mașini în parc, că nu mai fac față. La Scoarța e dezastru de o săptămână. Le-am spus și cetățenilor : atenție mare că ajungem să luăm foc, e posibil să se extindă spre case!”

  Foc doar cu aviz

  Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: