spot_img
27.4 C
Târgu Jiu
luni, iulie 15, 2024
Altele
  AcasăActualitateMărțișoare confecționate din semințe de dovleac și boabe de cafea de vârstnicii...

  Mărțișoare confecționate din semințe de dovleac și boabe de cafea de vârstnicii din Peștișani

  Un Târgu de Mărțișoare a fost deschis miercuri, 23 februarie, în centrul cultural din satul Brădiceni, comuna Peștișani. Aproximativ 200 de vârstnici care participă la programul „Bunicii Comunității“  au confecționat mărțișoare din materiale ecologice chiar de la ei din gospodărie.

  Acestea sunt oferite la vânzare în cadrul unui târgului, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru a ajuta aproximativ 20 de localnici cu venituri reduse.

  „Astăzi inaugurăm cea de-a doua ediție a Târgului de Mărțișor. Prima ediție a avut loc anul trecut, când au fost realizate aproximativ 1.000 de mărțișoare. În acest an au fost realizate modele diversificate și deosebite. Dacă anul trecut mai mult s-a pictat ori s-a modelat lut, în acest an, animatoarele socio-educative au lucrat cu beneficiarii mărțișoare pe etamină, semințe și chiar boabe de cafea. A ieșit o treabă minunată. Târgul va fi deschis până pe data de 8 martie, de luni până vineri, între orele 9.00 și 13.00. Poate fi vizitat de oricine. Mărțișoarele sunt valorificate în schimbul unor donații. Fiecare persoană poate să vină și să își aleagă mărțișoarele preferate, iar în cutia de donații poate să pună ce sumă consideră. Aproximativ 20 de voluntari din rândul celor aproximativ 200 de beneficiari vor propune cazurile mai deosebite, oameni cu nevoi mai speciale care au nevoie de ajutor“, a spus Isabela Coară, expert coordonare și promovare programului „Bunicii Comunității Peștișani“.

   

  Am încercat să folosim mai mult materiale ecologice

  Adriana Nărban, animator socio-educativ în cadrul proiectului „Bunicii Comunității“, a povestit modul în care au fost realizate mărțișoarele: „Beneficiarii noștri au lucrat pe tot felul de suporturi. Unii au cusut, alții au folosit semințe și ce au mai găsit prin gospodărie, au existat și vârstnici care au modelat lutul. Am încercat să folosim mai mult materiale ecologice: semințe de floarea soarelui și de dovleac, lut, carton, capace de la sticlele de suc, fiecare după cum și-a folosit imaginația. Toate mărțișoarele sunt făcute manual cu ajutorul vârstnicilor, inclusiv șnurulețul“.

   

  „Sper că vor fi vândute cât mai multe“

  Gheorghe Banța Pigui, în vârstă de 70 de ani, din Peștișani, face parte din voluntarii proiectului „Bunicii Comunității Peștișani“ și a lucrat și el la confecționarea mărțișoarelor: „Am lucrat mărțișoare din fel de fel de materiale: porumb, semințe de dovleac sau chiar boabe cafea. Materialele au fost aduse de mine de acasă. A fost ușor. Pentru mine a fost o relaxare. Am mai uitat de problemele familiare, de necazuri. A ieșit ceva frumos. Sper că vor fi vândute cât mai multe, pentru a putea ajuta cât mai multe persoane. a Vom stabili familiile nevoiașe care vor fi ajutate“.

  Marian Sprâncenatu, 72 de ani, din Peștișani, a lucrat ca inginer agricol. Aceasta este bucuroasă că poate să ajute familiile nevoiașe: „Ni s-au oferit materiale și am decorat fiecare după cum a știut sau cum și-a imaginat. Sperăm că vom câștiga ceva bănuți, pe care să-o oferim celor nevoiași din cadrul comunității noastre“.

  Femeia îi încurajează și pe alți localnici să vină la centul cultural din satul Brădiceni: „Vreau să-i determin și pe alți vârstnici să vină la centru, pentru că ne mai descrețim frunțile.

  Vin pentru a socializa cu cunoscuți și cu persoane cu care am lucrat. Mă bucur foarte mult când îi întâlnesc. Fiecare ne depănăm amintirile și tot ce avem pe suflet“.

  Elena Popescu are vârsta de 73 de ani și a realizat mărțișoare țesute cu modele tradiționale: „Am lucrat mărțișoare cusute cu acul“.

   

  Proiectul va continua

   

  Programul este finanțat din fonduri europene și se va încheia în acest an. Cu toate acestea, proiectul va continua cu susținerea Primăriei Peștișani: „Proiectul se încheie în acest an, în luna iunie. Este un proiect pe Capital uman, în valoare de aproximativ 27 miliarde de lei vechi. Va continua pe sustenabilitate o perioadă de timp. S-a adresat persoanelor de peste 65 de ani, care se află într-o stare de vulnerabilitate. Dacă la început au fost 50-60 de persoane care s-au înscris, acum sunt 189 de beneficiari.  Proiectul a fost foarte util pentru vârstnici mai ales că au avut posibilitatea să socializeze în perioada de pandemie“, a precizat Isabela Coară.

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!