spot_img
22.7 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăActualitateMiliarde în învăţământul gorjean

  Miliarde în învăţământul gorjean

  Din planul de investiţii de anul acesta nu puteau să lipsească nici investiţiile la unităţile de învăţământ, proiecte care erau mai mult decât necesare şi care se lăsau din ce în ce mai aşteptate. Printre cele mai importante investiţii de anul acesta se regăsesc realizarea unui complex artistic, construirea unei cantine şi a unui cămin, construirea de noi creşe şi grădiniţe, dar şi reabilitarea unităţilor de învăţământ existente. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu-Jiu, suma alocată acestor lucrări de investiţii se ridică la circa 50 de miliarde lei vechi, din bugetul local, restul de bani fiind alocaţi de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării.

  Investiţii de zeci de miliarde de lei vechi vor fi realizate în acest an, de primăria Târgu-Jiu la unităţile de învăţământ din municipiu. Suma de 50 de miliarde de lei vechi va fi alocată, în acest an, pentru efectuarea mai multor lucrări de investiţii în învăţământul târgujian. La aceşti bani se adaugă alte fonduri de zeci de miliarde de lei vechi de la Ministerele Dezvoltării şi Educaţiei. Pe lista de investiţii a Primăriei Târgu-Jiu privind unităţile de învăţământ este „bifată” realizarea unui complex artistic, la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Târgu-Jiu, care va cuprinde o sală de spectacole, un foaier, săli de repetiţie pentru teatru, şi vestiare pentru elevi. „Ne propunem să realizăm în acest an un complex artistic la nivelul Liceului de Muzică şi Arte Plastice, o clădire parter şi etaje, cu o suprafaţă de 750 de metri pătraţi. Această investiţie a apărut ca necesară datorită faptului că unitatea nu dispune de o sală de spectacole corespunzătoare, sala de spectacole fiind amenajată într-un fost atelier. Această clădire va fi compusă dintr-o sală de spectacole cu o capacitate de 160 de locuri, săli de repetiţii, pentru teatru, dansuri, grupuri sanitare, vestiare pentru actori, foaier”, a spus Raul Chiriac, şeful Serviciul de Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. De asemenea, pe fondul noii Legi a Învăţământului, privind înfiinţarea clasei zero, s-a dovedit necesară construirea altor clase. „Potrivit Noii Legi a Învăţământului, având în vedere că se va introduce clasa zero, s-a dovedit necesară extinderea cu patru săli de clasă a şcolilor „Alexandru Ştefulescu” şi „Sfântul Nicolae”. Se va extinde şi Grupul Şcolar „Traian Vuia”, care în urma comasării cu Liceul Forestier, avea nevoie de mai multe clase. La Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi Grup Şcolar Energetic Nr1 se vor construi amfiteatre. Tot amfiteatre vor fi construite şi la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” şi la Grup Şcolar Transporturi „Traian Vuia” ”, a adăugat Chiriac.

  Panouri solare pentru reducerea cheltuielilor

  Tot în acest an se vor monta sisteme ce utilizează energie regenerabilă la Şcolile Generale „Voievod Litovoi”, „Ecaterina Teodoriou” şi Grup Şcolar Bârseşti. De ase menea şi Grădiniţele Nr.1, „Vis de Copil” şi Colegiul Tehnic „Ion Mincu” vor fi dotate cu panouri solare. „În ceea ce priveşte programul de instalare a sistemelor de încălzire ce utilizează energie regenerabilă, se vor realiza în acest an şase obiective. Este vorba de instalarea centralelor pe biomasă şi a instalaţiilor aferente la trei unităţi de învăţământ: Şcoala Generală „Voievod Litovoi”, Şcoala Generală „Ecaterina Teodoroiu” şi Grup Şcolar Bârseşti, toate aceste trei unităţi în prezent au asigurat sistemul de încălzire prin sobe pe gaze, astfel încât prin realizarea acestor sisteme de încălzire, confortul termic se va îmbunătăţi. Tot în cadrul aceluiaşi program se vor monta, la Grădiniţa Nr.1, Grădiniţa „Vis de copil” şi Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, sisteme cu panouri solare pentru producerea apei calde menajere”, a spus Raul Chiriac.

  Creşe şi grădiniţe noi

  Prichindeii nu au fost nici ei uitaţi de autorităţile locale, care intenţionează ca anul acesta să construiască noi creşe şi grădiniţe. Astfel că Ministerele Dezvoltării şi Educaţiei au alocat bani Primăriei Târgu-Jiu pentru realizarea a cinci grădiniţe şi a cinci creşe noi în municipiu. Raul Chriac, reprezentantul primăriei, a mai anunţat că la mai multe unităţi educaţionale vor fi efectuate lucrări de reabilitare. „Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei vor aloca bani pentru 10 obiective, obiective care le-am amintit şi pentru care de la bugetul local am prevăzut în programul de investiţii partea de fonduri necesare co-finanţării. Cele 10 obiective se constituie în cinci creşe noi, care vor aduce un plus de 200 de locuri şi cinci grădiniţe dintre care două obiective noi şi trei extinderi ale locaţiilor deja existente”, a adăugat şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. De asemenea, tot pe planul de investiţii de anul acesta este trecut şi proiectul care vizează construirea unei cantine şi a unui cămin la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”, dar şi construirea unei săli de sport.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: