spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăActualitateSistemul sindical se reorganizează

  Sistemul sindical se reorganizează

  În cadrul Consiliului de Coordonare, sindicatele din Jilţ au stabilit un plan, în urma căruia intenţionează să reorganizeze sistemul sindical. Preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc consideră că pentru reorganizarea sistemului, cel mai indicat este ca toate cele cinci organizaţii sindicale din zonă să se unească într-unul singur, asta ca o măsură de precauţie la înfiinţarea Codului Social. La ultima parte a discuţiilor a fost prezent şi preşedintele Ion Ruşeţ, care a declarat că „am avut o întâlnire şi am luat act de problemele de la SNLO şi din Jilţ, voi încerca să-i ajut. Pregătesc o interpelare pe care să o înaintez domnului premier Emil Boc”.

  Întâlnirea sindicatelor de la sfărşitul săptămânii a avut loc în cadrul Consiliului de Coordonare, şedinţă ce este organizată trimestrial. Pe lângă subiectele avute pe ordinea de zi, de aprobare a proiectului de buget pe 2011 a execuţiei bugetare pe 2010 sau a clarificării unor probleme organizatorice de uz intern, liderii de sindicat din Jilţ au abordat şi ceea ce va însemna intrarea în vigoare şi aplicarea noului Cod Social. Acest nou Cod Social reuneşte la un loc Legea Sindicatelor, Legea Conflictelor de Muncă şi cea a Conflictelor Colective. Preşedintele executive al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc a precizat că şedinţa organizată a vizat discutarea şi punerea de tapet a unor probleme ce privesc în mod direct viitorul mineritului şi al sistemului energetic. La discuţii s-a pus accent pe mult aşteptata ordonanţă ce reglementează concediul de aşteptare, despre situaţia actuală şi soluţiile de viitor, dar şi despre un lucru foarte important, reorganizarea sindicatelor”, a adăugat Marciuc.

  Marciuc: „este importantă reorganizarea sindicatelor”

  Despre acest ultim subiect, Marciuc consideră că este foarte importantă o unire a celor cinci sindicate din Julţ, sub unul singur. În acest sens, preşedintele executive al USME Jilţ Turceni a declarat că „trebuie acţionat cât mai repede, prin unirea Sindicatului Jilt Sud, cu Jilţ Nord, cu Tessa, cu ECFU şi cu cel de la Mina Tehomir. Vor avea loc schimbări şi noi trebuie să avem în continuare reprezentativitate, să nu fim prinşi nepregătiţi atunci când va trece noul Cod Social”. Cât despre acest nou Cod Social, liderul minerilor din Jilţ crede că este o greşeală aprobarea lui, aşa cum a fost şi cu noul Cod al Muncii, „se limitează responsabilităţile sindicale iar salariaţii au dreptul de a fi apăraţi şi reprezentaţi”. De aceeaşi opinie este şi preşedintele Sindicatului de la Mina Tehomir, Marin Zamfir care consideră că „trebuie să ne luăm măsuri, dacă va fi aprobat noul Cod Social. Practic vom fi obligaţi să ne unim toate sindicatele din Jilţ pentru a avea în continuare reprezentativitate şi pentru a putea participa în continuare la negocierile colective”. Participant la şedinţa Consiliului de Coordonare, Zamfir a precizat că unirea sindicatelor din Mătăsari trebuie făcută cât mai repede, în maxim o lună de zile, pentru ca ulterior noul sindicat rezultat să poată fi înregistrat la Tribunal, încât viaţa sindicală să nu fie afectată.

  Ruşeţ : „Voi face o interpelare”

  Prezent timp de câteva minute, la întâlnirea sindicatelor din Jilţ, preşedintele Ion Ruşeţ, senator de Gorj a declarat că „am luat act de problemele din SNLO şi de cele din Jilţ. Voi încerca să-i ajut, prin interpelarea la care lucrez şi pe care sper să i-o adresez premierului Emil Boc, cât mai repede”. Sindicatele din Jilţ speră ca Ion Ruşeţ să urgenteze aprobarea ordonanţei privind concediul de aşteptare, acestea declarând că senatorul ar fi promis că va discuta cu Ministrul Muncii şi cu premierul despre acest act normative. De altfel, liderul de sindicat de la Mina Tehomir, Marin Zamfir a susţinut faptul că are încredere în promisiunile făcute de Ion Ruşeţ pentru că „ne va fi foarte aproape şi nu va uita că Jilţul a fost şi va fi în continuare căminul lui”.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: