spot_img
Altele
    AcasăActualitateNu se mai taie miei în pieţe?!

    Nu se mai taie miei în pieţe?!

    Deşi mai este doar o lună până la Paşte, sacrificarea mieilor pentru masa tradiţională este pusă sub semnul întrebării. Autorităţile locale târgujiene au primit o adresă de la DSV conform căreia mieii vor putea fi tăiaţi doar în abatoare autorizate sanitar-veterinar, conform standardelor europene. Acest lucru nu este văzut cu ochi buni nici de autorităţi, dar nici de crescătorii de oi, care riscă astfel să nu-şi scoată banii investiţi în animale.

    Sacrificarea mieilor doar în abatoare şi nu în centrele de tăiere provizorii nu îi prea încântă pe crescătorii de ovine, deoarece numărul de animale este foarte mare în acest an, iar spaţiile special amenajate ar putea fi neîncăpătoare. Astfel, investiţiile de peste an în animale nu ar putea fi scoase de ciobani. Constantin are 250 de miei până acum şi crede că această măsură nu l-ar avantaja. Mieii sunt mici, în acest an, iar în anii precedenţi preţul unui kilogram de carne a scăzut, acelaşi lucru fiind posibil şi în 2014. „Omul trebuie să vadă mielul, să vadă ce ia. Nu trebuie să ia miel tăiat de două zile. Avem vreo 250 de miei, anul acesta. În abator sunt mulţi oameni. Nu văd niciun rost ca să se taie în abator, pentru că sunt mulţi oameni care au capre şi miei, anul acesta. Părerea mea este că e bine să fie ca până acum, pe digul Jiului”, a declarat Constantin, un crescător de oi gorjean.

    Discuţii ministeriale pentru sacrificarea mieilor

    La ora actuală se lucrează la pregătirile de Paşte, în Târgu-Jiu. Municipalitatea speră ca sacrificarea mielilor să se realize la fel ca până acum, în locuri autorizate şi nu în abatoare, aşa cum se solicită în adresa înaintată de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj. În acest sens, discuţiile pentru ca obiceiul să se păstreze vor ajunge chiar şi până la nivel ministerial. „Printr-o adresă pe care am primit-o de la DSV se pare că se intenţionează să se interzică sacrificarea mieilor aşa cum s-a făcut până acum. Se doreşte tăierea lor numai în abatoare. Sper să revină. Legat de această problemă, l-am rugat chiar şi pe domnul Ion Călinoiu să discute la nivel de miniştri, deoarece nu este bine”, a declarat primarul Municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru. Măsura a fost luată pentru a ţine sub control scrapia, o boală contagioasă care afectează ovinele. Orice crescător care va dori să vândă miei în pieţe şi în alte puncte autorizate va trebui să aducă dovada că animalul a fost sacrificat într-un abator, conform normelor sanitar-veterinare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: