spot_img
3.5 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 11, 2023
Altele
  AcasăEconomicCE Oltenia, afectată de insolvenţa Hidroelectrica

  CE Oltenia, afectată de insolvenţa Hidroelectrica

  Conform unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, conducerea Hidroelectrica a cerut, în data de 15 iunie 2012, intrarea în insolvenţă. Conform Hotnews, motivele nu sunt cunoscute, iar oficialii companiei refuză orice explicaţii cu privire la decizia luată. Contracte cu Hidroelectrica a avut încheiate şi actuala Sucursală Turceni, fostul Complex Energetic Turceni.

  Conform aceluiaşi site, Ministerul Economiei a transmis un punct de vedere oficial în care arată că nu „interferează” în procedurile judiciare ale companiilor de stat pentru a nu influenţa instanţele de judecată. „Hotărârea privind cererea de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al societăţii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acţionar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în niciun mod instanţele de judecată”, susţine în comunicat Ministerul Economiei. Cotată drept una din cele mai mari companii din România, Hidroelectrica deţine mai multe sucursale şi baraje în ţară, unul din puncte fiind şi la Târgu-Jiu. Hidroelectrica se numără printre companiile la care s-a scos pe bursă vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni, dar şi printre cele la care ar trebui organizat concurs pentru introducerea managementului profesionist. De ani buni, compania a fost implicată în scandalurile generate de contractele încheiate cu „băieţii deştepţi”, energia luată la un anumit preţ fiind revândută mai departe.

  Hidroelectrica, datoare la Sucursala Turceni

  La finele lunii mai, anul curent, Hidroelectrica, urmare a perioadei bune prin care trecea a început să achite din datoria de 60 milioane lei vechi pe care o avea la fosta CE Turceni, urmare a energiei achiziţionate în perioada aceasta a anului 2011. Atunci, directorul general al fostului CE Turceni, Marian Motocu, declara că Hidroelectrica a reuşit să achite ratele aşa cum s-a convenit în graficul de eşalonare al datoriei. În septembrie 2011, foşti directori din sistemul energetic declarau pentru Radio Omega că CE Turceni înregistrează zilnic pierderi enorme, aproape 50.000 de euro, din cauza încheierii unor contracte păguboase prin compania gorjeană a vândut ieftin energie către Hidroelectrica, la un preţ extrem de mic faţă de cel de pe Bursă. Fostul director general de la Complexul Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, şi actualul director al Sucursalei Rovinari susţinea atunci că unitatea energetică de la Turceni a vândut energie la un preţ mic, în fiecare an, către Hidroelectrica. „În urma unor presiuni politice făcute la începutul anului 2009, Hidroelectrica a fost obligată să vândă energie unor firme private la preţuri foarte mici cu implicarea lui Udrea, cu Alro Slatina, cu Energy Holding, cu indienii de la Mittal. Deci ei au avut sarcina să dea energie nu pe bursă ci prin încredinţare directă acestor firme. Numai că, acum, pe secetă, Hidroelectrica nu poate să producă atâta energie cât a fost pusă să vândă. Şi ca să nu sufere băieţii aia deştepţi, Turceniul i-a dat energie, în fiecare an, printr-un contract de întrajutorare la preţuri mici faţă de preţul pieţei”, a explicat, în septembrie 2011, Laurenţiu Ciurel. La aceeaşi dată, directorul general al CE Turceni, Octavian Graure declara la Radio Omega că încă mai există contracte ale „băieţilor deştepţi”, însă, nu la compania pe care acesta o conduce.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: