spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicCondescu nu cedează din drepturile minerilor

    Condescu nu cedează din drepturile minerilor

    Intrarea minerilor în concediu de aşteptare s-a prelungit, asta în condiţiile în care au apărut deja primele semnale pozitive la negocierile şi discuţiile destul de dure pe care liderul Marin Condescu şi directorul general al SNLO, Daniel Burlan le-au purtat la Bucureşti cu reprezentanţii Ministerului Economiei, ai Finanţelor şi ai Muncii.

    Cele trei proiecte prezentate oficialilor din ministere, cel legat de iniţierea unui act normativ care să prevadă concediul de aşteptare, ordonanţa 116 şi reeşalonarea datoriilor la buget sunt deja în fază avansată de discuţii. Astfel, conform declaraţiilor date de directorul general al SNLO, Daniel Burlan în circuit a intrat ordonanţa privind concediul de aşteptare „actul normativ privind concediul de aşteptare a fost semnat de către domnul ministru Ariton şi a fost predat la Ministerul Muncii în vederea semnării şi de către domnul ministru. În această săptămână se aşteaptă ca ordonanţa privind concediul de aşteptare să intre în şedinţă de Guvern, în vederea promovării ei”. La nivel de zvon, circulă faptul că şi Ministerul Muncii ar fi semnat textul de ordonanţă şi că actul normativ ar fi ajuns la Ministerul Finanţelor pentru avizare .

    Trotea: „suntem optimişti cu privire la concediul de aşteptare”

    În ceea ce priveşte Ordonanţa 116, Burlan a declarat că încă se mai poartă discuţii pe marginea ei. Un alt proiect important pus în discuţie de către preşedintele Marin Condescu şi directorul general, Daniel Burlan a fost şi acela cu privire la reeşalonarea datoriilor la buget, asta în condiţiile în care SNLO a fost făcută bună de plată unor penalităţi şi dobânzi de sute de miliarde de lei, urmare a faptului că nu a putut să achite datoriile la bugetul de stat. Trebuie să reamintim faptul că neplata datoriilor a fost posibilă în condiţiile în care uzinele de termoficare din ţară nu au achitat contravaloarea cărbunelui livrat de către SNLO, urmare a faptului că nici statul nu a achitat subvenţia la timp. Una peste alta, mecanismele financiare dar şi birocraţia au făcut ca unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat SNLO să devină un mare datornic şi asta numai din cauza lipsei unui simplu mecanism de compensare care, pus în aplicare ar fi scăpat Societatea Lignitului de plata unor imense penalităţi la buget. Acesta a fost şi motivul pentru care Condescu împreună cu Burlan au făcut demersuri la Ministerul Economiei şi al Finanţelor pentru iniţierea unui act normativ prin care să se reeşaloneze datoriile pe cinci ani la toate societăţile. „Una este să plăteşti la cinci ani, este mai avantajos să plăteşti chiar mai bine decât împrumutul la bancă”, consideră Daniel Burlan. Asemeni reprezentanţilor din cadrul SNLO şi cei de la Complexul Energetic Rovinari au încredere în demersurile şi negocierile purtate de preşedintele Marin Condescu. Directorul general Tiberiu Trotea a precizat că „în aceste zile vom afla mai multe, aşteptăm şi noi ca toată lumea. Suntem optimişti cu privire la concediul de aşteptare”. De la Complexul Rovinari, acasă nu vor pleca decât salariaţii care au optat pentru plăţi compensatorii, urmând ca pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare să se aştepte aprobarea Ordonanţei de Urgenţă ce va reglementa concediul de aşteptare şi automat condiţiile speciale şi deosebite pe durata celor doi ani, dar şi aplicarea acesteia.

    Minerii, în aşteptarea verdictului

    Chiar dacă la SNLO se stabili iniţial că minerii ce îndeplinesc condiţiile vor intra în concediu de aşteptare cu 1 martie, doar aprobarea actelor normative va duce la aplicarea programului de restructurare în Oltenia. Reprezentanţii USMO consideră că punctul de vedere comun, obţinut în urma negocierilor purtate dintre Condescu şi factorii de răspundere de la cele trei ministere, va duce la aplicarea programului de restructurare. În opinia reprezentanţilor Federaţiei Naţionale Mine Energie, doar emiterea cele două acte normative, ordonanţa pe concediu de aşteptare şi condiţii speciale şi ordonanţa 116, ar duce la începerea şi aplicarea programului de restructurare. În sens contrar, fără cele două acte normative care îi protezează pe mineri, liderii de sindicat împreună cu liderul lor se opun programului de concedieri colective. Cu alte cuvinte, minerii şi energeticienii din Oltenia aşteaptă rezultatul final al negocierilor purtate cu cei trei miniştrii de cel care a fost votat pentru a le reprezenta drepturile, Marin Condescu .

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: