spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 29, 2024
Altele
  AcasăEconomicCreștere explozivă a prețului certificatelor de CO2

  Creștere explozivă a prețului certificatelor de CO2

  Creștere explozivă a prețului certificatelor de CO2. În numai trei săptămâni prețul a crescut de la 67 de euro la 81 de euro. Creșterea este una majoră, având în vedere că în ultima jumătate de an nu au fost fluctuații mari de preț. Complexul Energetic Oltenia este „la zi” cu achiziția certificatelor de CO2, însă mai sunt de cumpărat certificatele pe ultimele două luni ale anului, însă la prețuri mult mai mari. Astfel, compania energetică va scoate mai mulți bani din buget pentru plata taxei de poluare.

   

  Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021. Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro în februarie 2022. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei.

   

  Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului. În fiecare an, CE Oltenia a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!