spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
vineri, iunie 2, 2023
Altele
  AcasăEconomicMina Tehomir, în prag de închidere

  Mina Tehomir, în prag de închidere

  Construit după anii 1970 de către o echipă de specialişti unguri ce lucrau la procesul de deschideri de mine, Subteranul de la Tehomir a devenit de la an la an tot mai important pentru activitatea minieră, prin cărbunele de calitate superioară, livrat. Cu o sarcină clar stabilită, aceea de a prelua personalul de la celelalte mine din Jilţ închise, în prezent Mina Tehomir a devenit ultima redută a mineritului de subteran. Mai mult decât atât, tot Mina Tehomir a ajuns să preia şi peste 100 de salariaţi ce au lucrat în subteranul de la Motru. Eficienţa şi productivitatea obţinute încă de la înfiinţare şi până în prezent au fost uitate iar programele de restructurare accesate în ultimii ani, au făcut ca acum în 2011 şi Tehomirul să fie pe lista de restructurare, prin personalul deţinut.

  Directorul Direcţiei Miniere din cadrul Complexului Energetic Turceni, Ion Paraschivu a declarat că în acest an la Mina Tehomir se va funcţiona cu două abataje în care producţia să fie de 450 000 de t /an , motiv pentru care la subteran va fi nevoie de oameni. Pentru a putea lucra pe abataj, o parte din mineri au nevoie de autorizaţii speciale, calificări pe care angajaţii Olsermin nu le deţin. Mina Tehomir îşi va înceta activitatea la sfârşitul anului 2012 iar preţul de producţie al tonei de cărbune este de 53 lei, mai mare faţă de cel de 50 de lei , de la cariere. Acestea se pare că sunt motivele pentru care cei 75 de oameni vor pleca, în parte, acasă de la 1 martie. Directorul Direcţiei Miniere a mai precizat că după 2012 minerii rămaşi se vor pensiona, în timp ce alţi 60 vor rămâne pentru efectuarea lucrărilor de închidere şi conservare. De altfel, chiar dacă la prima vedere Mina Tehomir este planficată a fi închisă, directorul subteranului, Ion Susanu a precizat că nu îşi dă sema ce s-ar putea lua în calcul pentru închiderea ei „avem bugetat pe 2011 un preţ de cost de 53lei /t la o producţie de 450 000 de t /an . 53lei /t faţă de 50 lei /t cât este la carieră, dar diferenţa de cost se regăseşte în calitate. Consider că nu suntem pe pierdere”.

  Mina Tehomir, cea mai profitabilă mină din Oltenia

  Îngrijorat pentru soarta zecilor de mineri, angajaţi, cu care a lucrat de ani buni de zile, Susanu reaminteşte faptul că, în prezent, Mina Tehomir, reprezintă cea mai profitabilă mină de subteran din Oltenia şi chiar faţă de unele cariere. „Acest lucru ca şi multe altele, ne fac să mai sperăm că Tehomirul nu se va închide. Nici domnul director Paraschivu nu vrea să o închidă. A zis că în 2011 vom funcţiona cu două abataje iar în 2012 cu un abataj. Ce o fi, cu adevărat, acum nu ştiu. Vom vedea”, a mai declarat directorul Minei Tehomir, Ion Susanu. În prezent, la Mina Tehomir lucrează 150 de mineri ce aparţin de Complexul Turceni, 42 de oameni aparţin de SNLO iar alţii 100 de Olsermin. La ora actuală, problema o reprezintă, salariaţii de la Olsermin, care pentru 8 ore de sunteran primesc un venit lunar de 500 de lei. Şi pentru ce, pentru a asigura evacuarea apei din subteran, transportul materialelor şi circuitul de transport cărbune. La ora actuală, conducerea unităţii înceracă să convingă conducerea Complexului , practic să ajungă la o înţelegere pentru a păstra o parte din angajaţii de la Olsermin. După o viaţă lucrată în subteran , directorul Ion Susanu nu se sfieşte să declare cu acelaşi entuziasm, pe care l-a avut încă de la terminarea facultăţii, că dacă ar fi să opteze pentru un loc de muncă, tot pentru cea de miner în subteran s-ar îndrepta „mi-a plăcut mult să lucrez în subteran, dar pentru fiul meu nu mi-aş dori o astfel de meserie. Este periculoasă, condiţiile sunt mai grele decât cele în carieră. În carieră respiri aer curat”.

  Sindicatele, îngrijorate

  „Acum minerul se simte frustrat”, acestea au fost primele cuvinte spuse de liderul de sindicat de la Mina Tehomir, Marin Zamfir şi asta ca urmare a faptului că „aceeaşi producţie pe care o dădeam când eram 1000 de oameni , o dăm acum când suntem 200”. Pentru Zamfir este greu de înţeles, de ce acum în cadrul politicii energetice a ţării nu se ia în calcul şi activitatea de subteran „e foarte greu de înţeles, de ce nu mai au nevoie de noi. Munca în subteran este epuizantă, ieşi afară, te duci acasă la familie, te uiţi puţin la televizor şi a doua zi o iei de la capăt. Iar noi dăm cărbune şi unul de calitate iar de acest lucru nu se ţine cont. Intri cu gândul la familie şi ieşi istovit de muncă”. Chiar dacă Mina Tehomir nu este considerată a fi una periculoasă, care să aibă acumulări de gaze, totuşi au fost şi situaţii grele. „Au fost avarii în anii anteriori, acolo unde a cazut borhiş a fost nevoie să tragem combinele de pe galerii, am avut incendii pe bandă. Nu a fost uşor. Avem o echipă de salvatori, din care fac parte şi eu, sunt pregătiţi anual de către specialiştii de la Institutul Insemex din Petroşani. Accidente de muncă, din 2002 nu am avut decât unul mortal”, a mai precizat Zamfir. Pentru Sindicatul Tehomir, este o situaţie de incertitudine, cu atât mai mult cu cât „Guvernul dă vina pe FMI, FMI de Guvern şi tot aşa. Noi ne-am ales profesia de miner şi nu putem da vina pe Guvern dar avem nevoie de o strategie clară. Nu este doar o temere a minerilor dar şi a sindicatelor”, a mai precizat Zamfir . Preşedintele executiv al USME, Adrian Marciuc a declarat că încercă să poarte discuţii cu administraţia de la CE Turceni pentru a păstra o parte din salariaţii de la Olsermin dar şi pentru a susţine subteranul în continuare.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: