spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicNiţă: Munca minerilor trebuie să se reflecte în salarizare

    Niţă: Munca minerilor trebuie să se reflecte în salarizare

    Ministrul Energiei, Constantin Niţă a luat ieri contact pentru prima oară cu ceea ce înseamnă munca de minier şi energetician. Agenda a fost încărcată, asta după ce în prima parte a zilei s-a aflat la Termocentrala Rovinari, la EMC Roşia, dar şi la negocieri cu sindicatele. În opinia lui Niţă viitorul CE Oltenia înseamnă eficienţă economică, reducerea cheltuielilor şi energie la preţ competitiv.

    Ministrul Energiei Constantin Niţă s-a aflat ieri, pentru a doua oară, în judeţul Gorj. Pe parcursul vizitei de lucru, Ministrul Energiei a vizitat termocentrala Rovinari, EMC Roşia, dar a stat de vorbă şi cu liderii de sindicat, respectiv cu Marin Condescu. În opinia lui Niţă, CE Oltenia trebuie să însemne eficienţă, cheltuieli reduse, dar şi preţ competitiv. „Va trebui să producem energie la preţuri competitive, având în vedere faptul că se liberalizează preţul energiei”, a spus Niţă. Întrebat cum s-ar putea produce această competitivitate, în condiţiile în care ANRE vitregeşte permanent CE Oltenia, Ministrul Energiei a dat asigurări cu privire la faptul că aceste discriminări nu vor mai exista. Fără a intra prea mult în detalii, pe marginea subiectului ANRE, Ministrul Energiei părea că este la curent cu problemele cauzate companiei de stat de către conducerea Agenţiei. „ANRE va reglementa doar o parte din totalul energiei. 20-30% aşa cum am stabilit cu FMI. Am aflat astăzi şi vom vedea ce s-a întâmplat. Suntem în discuţii cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de producere a energiei regenerabile. Vom vedea câte certificate verzi, la ce preţ. ANRE nu este în subordinea Guvernului, dar vom vedea la ce rezultate vom ajunge”, a explicat Constantin Niţă. Conştient de ceea ce înseamnă activitatea minieră şi energetică, Constantin Niţă a recunoscut condiţiile grele de muncă în care lucrează minerii. „Niciodată minerii nu au lucrat în costum şi cravată, este o muncă grea iar acest lucru trebuie să se reflecte în salarizare”, a mai declarat Ministrul Energiei.

    An greu pentru minerit şi energie

    Anul 2013 se dovedeşte a fi chiar şi în opinia lui Niţă un an greu. Aşa se face că închiderea subteranului de la Motru duce la reactivarea Ordonanţei 116 privind plăţile compensatorii. Managerul Laurenţiu Ciurel a declarat că cei aproximativ 370 de mineri vor fi redistribuiţi fie în cariere, fie în Mina Tehomir iar cei ce nu doresc vor primii plăţi compensatorii. „Este posibil ca cei ce nu doresc plăţi să fie redistribuiţi în cariere sau la Mina de subteran Tehomir. Lucrările se vor face cu personalul de acolo”, a explicat managerul Laurenţiu Ciurel. Situaţia pare a fi una extrem de bună pentru compania de stat mai ales că noul Ministru al Energiei se declară a fi împotriva livrării de cărbune pe datorie, aşa cum se întâmpla până acum cu RAAN şi Oltchim.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: