spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăEconomicUltimatum pentru soarta minerilor

  Ultimatum pentru soarta minerilor

  Sindicatele din minerit şi energie dau dovadă, în continuare, de fermitate în actele de decizie pe care le-au iniţiat. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan a precizat că în situaţia în care până la 1 martie nu se va ajunge la un punct de vedere comun cu cele trei Ministere, al Muncii, al Finanţelor şi al Economiei, referitor la ordonanţa 116 şi ordonanţa privind concediul de aşteptare şi condiţiile speciale, sindicatele vor fi împotriva disponibilizărilor colective a salariaţilor.

  De la o zi la alta, starea de tensiune este tot mai mare, cu atât mai mult cu cât data de 1 martie, de la care minerii şi energeticienii, ce îndeplinesc condiţiile de pensionare, ar trebui să intre în concediu de aşteptare, se apropie tot mai mult. În aceste zile, directorul general al SNLO, Daniel Burlan împreună cu preşedintele FNME Marin Condescu continuă negocierile pentru legalizarea concediului de aşteptare, prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă, act normativ care, automat, să atragă aplicarea condiţiile speciale şi deosebite. „Se mai negociază cu Ministerul Muncii şi al Economiei şi legalizarea fostei 116, suspendate în 2010, ai cărei principali beneficiari sunt minerii din subteran. În ordonanţa 116, condiţiile speciale erau prevăzute pe perioada cât minerul stătea acasă. Încă nu avem acordul Ministerului Muncii şi al Finanţelor pentru că la 116 contribuţiile se plătesc de la bugetul de stat”, a mai precizat Etăgan. Nedumerirea vicepreşedintelui FNME cu privire la poziţia Ministerului Muncii şi al Economiei este cu atât mai mare cu cât efortul financiar, pe perioada concediului de aşteptare este al societăţii comerciale.

  Etăgan : „Fără ordonanţe, nu vor pleca oamenii”

  Ziua de vineri, 25 martie, se pare că ar fi ultima în care cele trei Ministere, al Muncii, al Finanţelor şi al Economiei, ar putea da răspunsul pe care îl aşteaptă sute de mineri. „Avem promisiuni că vineri cele trei Ministere vor cădea la un punct comun privind concediul de aşteptare şi ordonanţa 116”, a mai precizat Etăgan, care a pus accent pe faptul că nu este semnat un program de restructurare „oamenii nu vor pleca decât în condiţiile în care sindicatele din minerit şi energie vor semna un program de restructurare cu conducerile de la complexuri şi de la SNLO”. Reprezentanţii USMO consideră că punctul de vedere comun, obţinut în urma negocierilor purtate dintre Condescu şi factorii de răspundere de la cele trei ministere, va duce la aplicarea programului de restructurare. Şi totuşI, în situaţia în care nu se vor emite cele două acte normative, ordonanţa pe concediu de aşteptare şi condiţii speciale şi ordonanţa 116, sindicatele iau poziţie fiind total împotriva disponibilizărilor colective de salariaţi, după cum a mai precizat Etăgan.
  În minerii din Jilţ, preşedintele FNME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc a precizat că de la 1 martie se va aplica programul de restructurare pentru cei care au stagiul complet de cotizare „joi vom avea comisia paritară şi vom discuta mai amplu pe marginea acestui subiect. Aşteptăm şi noi să vedem ce rezolvă preşedintele Condescu la negocieri”. Liderul de sindicat de la Minerul Rovinari, Marin Golea a declarat că sunt şanse mari să se obţină emiterea celor două acte normative „am înţeles că se lucrează la forma finală, am vorbit cu domnul Condescu şi este pe drumul cel bun. La noi la Complex, primii care vor pleca acasă sunt cei care au făcut cerere pe plăţi compensatorii”. În ceea ce priveşte restul persoanelor vizate, surse din cadrul complexului au precizat că dacă nu se vor emite ordonanţele, oamenii nu vor pleca acasă.

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: