spot_img
14.1 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 14, 2024
Altele
  AcasăEvenimentUn perete de la Cula Glogovenilor - monument istoric, s-a prăbușit! Lucrările...

  Un perete de la Cula Glogovenilor – monument istoric, s-a prăbușit! Lucrările de restaurare OPRITE

  Lucrările de restaurare ale Culei Glogovenilor – monument istoric, în valoare de un milion de euro, finanțate de Primăria Glogova prin PNRR, au fost oprite joi dimineață, după ce un perete al clădirii aflate în lucru s-a prăbușit, în seara precedentă.

  Autoritatea locală susține că vina nu ar aparține firmei RUSTIC SRL din Baia Mare care, din octombrie, s-a apucat de lucrare, asta deoarece clădirea nu are fundație, iar peretele în cauză era afectat de vechime, infiltrații din sol și alte intemperii. Firma este una agreată de Ministerul Culturii pentru a lucra acest timp de investiții. Cula Glogovenilor este monument istoric de categoria A.

  „Firma a refăcut acoperișul. Se lucra la consolidarea zidurilor, că nu au fundație. În momentul în care au săpat, la un colț, cărămida fiind afectată de umezeală, a căzut peretele. S-a desprins și a căzut miercuri seara. Expertul și proiectantul vor da soluții. O firmă din Baia Mare agreată de Ministerul Culturii lucrează la clădire”, a explicat primarul comunei Glogova, Gheorghe Alpredi.

  Firma va suporta costurile acestei expertize.

  „S-a mai făcut o reabilitare a clădirii, edificate în anul 1700, doar în 1986, de către minerit.  Lucrările s-au făcut mai așa, rudimentar, cu plasă de mină, bătută în piroane, cu ciment… S-a dat totul jos, acum, pentru că lucrările în cauză au fost prost efectuate”, a completat primarul Gheorghe Alpredi.

  Lucrare ar trebui să se termine în 2026, firma apucându-se de investiție în octombrie 2023.

  „Lucrarea se reia când avem soluția. S-au sistat lucrările de joia trecută până când expertul și proiectanții vor da soluții de continuare a investiției. Clădirea este protejată”, a completat primarul.

  „În interiorul clădirii au fost depozitați saci de sare, care sunt factori care au dus și ei la afectarea acestei cule. Clădirea este fără fundație. Noi injectăm beton și băgăm fier, se lucrează să facem o fundație continuă”, mai spune Alpredi, care a menționat că această culă va fi transformată apoi în muzeu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: