spot_img
17.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 13, 2024
Altele
  AcasăExterneBilanţul înfricoşător al unui an de război în Ucraina

  Bilanţul înfricoşător al unui an de război în Ucraina

  La 24 februarie 2022, Vladimir Putin îşi dezlănţuia trupele asupra Ucrainei, în ceea ce trebuia să fie o operaţiune fulger. Un an mai târziu de război, Kievul continuă să reziste, dar bilanţul, sute de mii de morţi, distrugerile descurajante, o economie distrusă, este terifiant, informează AFP, potrivit news.ro.

  Pierderi militare groaznice

  180.000 de morţi sau răniţi printre soldaţii ruşi, 100.000 de partea ucraineană: bilanţul militarilor ucişi este înfricoşător, potrivit Norvegiei.

  Alte surse occidentale vorbesc de 150.000 victime de fiecare parte. Comparativ, de partea rusă, cu cei 15.000 de soldaţi ai Armatei Roşii ucişi în zece ani de război în Afganistan (1979-1989).

  Teribil tribut civil

  La Mariupol, oraş port la sud transformat în schelet înnegrit, cadavrele împânzesc străzile după trei luni de bombardamente din partea rusă. Peste 20.000 de civili ucraineni au murit în bătălia, care s-a încheiat în mai, a estimat Kievul.

  În total, 30.000 până la 40.000 dintre ei şi-au pierdut viaţa în conflict, potrivit surselor occidentale. La sfârşitul lunii ianuarie, ONU a estimat numărul morţilor şi răniţilor la 18.000, recunoscând în acelaşi timp că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”. Printre morţi s-au numărat peste 400 de copii, potrivit Kievului.

  Majoritatea victimelor au murit în bombardamentele ruseşti, potrivit ONU. La fel ca în Dnipro, unde la mijlocul lunii ianuarie o rachetă de croazieră împotriva unui bloc de apartamente a ucis cel puţin 45 de persoane, inclusiv şase copii. Kremlinul a negat că este responsabil.

  Mai puţin mortale pentru moment, dar extrem de periculoase pe termen lung, sunt minele. 30% din teritoriul ucrainean este poluat, potrivit Kievului, care este acuzat şi de Human Rights Watch HRW că a diseminat mine antipersonal în regiunea Izium (est). Potrivit specialiştilor, vor dura zeci de ani pentru a decontamina solul.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: