spot_img
9.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, decembrie 2, 2023
Altele
  AcasăExterneErdogan pornește contra UE: Turcia decide să nu mai aștepte

  Erdogan pornește contra UE: Turcia decide să nu mai aștepte

  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a exprimat nemulțumirea sa față de Uniunea Europeană, subliniind că Turcia și-a onorat toate angajamentele, spre deosebire de UE. Erdogan a subliniat că dacă UE are intenția de a opri procesul de aderare a Turciei, un proces care părea mai mult o formalitate pe hârtie, atunci Turcia nu va mai aștepta.

  ”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani. Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor. Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră. Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a declarat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

  Ce l-a stârnit pe Erdogan

  Furia președintelui turc a fost alimentată de o hotărâre recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat dur Turcia pentru modul în care a condamnat un bărbat pe baza presupusei sale afilieri cu o organizație teroristă armată, folosind drept probă simpla utilizare a aplicației de mesagerie criptată ByLock.

  ByLock este considerată de către guvernul turc un instrument de comunicare preferat al celor acuzați de organizarea puciului eșuat din 2016, care a dus la moartea a 250 de persoane și la o serie de arestări în masă, precum și la epurări masive în istoria modernă a Turciei.

  Ankara a atribuit responsabilitatea puciului organizației Fetö, un acronim folosit de guvernul turc pentru a se referi la mișcarea lui Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan care acum este considerat inamicul său. Această hotărâre a CEDO a adus tensiuni suplimentare între Turcia și Uniunea Europeană, întăririle deja existente în legătură cu preocupările privind respectarea drepturilor omului și statul de drept în Turcia.

  „Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul. Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö. Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: