spot_img
6.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăFaza zileiBlestemul mitropolitului Olteniei/Biserica femeilor de lângă Mânăstirea Frăsinei rămâne fără preoți

  Blestemul mitropolitului Olteniei/Biserica femeilor de lângă Mânăstirea Frăsinei rămâne fără preoți

  Protestul din octombrie, la biserica de jos a femeilor, de lângă Mânăstire Frăsinei Sursa foto: thenews.co.ro
  Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a emis marți, împreună cu starețul Mânăstirii Frăsinei, un blestem pentru preoții care vor mai îndrăzni să meargă spre a face slujbe la biserica de jos, sau a fameilor, cum este cunoscută cea aflată la doi kilometri de Mânăstirea Frăsinei, din Vâlcea. 

  Măsura s-a luat în urma protestului femeilor care a avut loc în luna octombrie, după ce noul stareț a redus numărul slujbelor făcute de călugării mânăstirii la această biserică, singurii care mai aveau voie să țină slujbe aici fiind doi călugări bătrâni.

  Înverșunarea femeilor este cu atât mai mare, cu cât accesul acestora nu este permis la Mânăstirea Frăsinei, această regulă fiind impusă în urmă cu un secol și jumătate de către starețul de la acea vreme, cunoscut astăzi drept Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Acesta a interzis accesul acestora în mânăstire, după ce i-a găsit pe călugări petrecând cu femeile din sat.

  Blestemul lui Calinic, postat acolo unde s-a aflat o piatră inscripționată cu acesta

  Potrivit informațiilor care există, această interdicție a fost scrisă pe o piatră care s-a aflat chiar în locul unde a fost ridicată, cu timpul, biserica de jos, unde au voie să intre femeile, iar mitropolitul Olteniei anunță acum că inclusiv construirea acestei biserici încalcă blestemul lui Calinic. De altfel, biserica a fost construită tocmai pentru ca acestea să se poată și ele ruga, în timp ce bărbații din familiile lor urcă la mânăstire.

  Mânăstirea Frăsinei

  În concluzie, dacă femeile s-au revoltat pentru că s-a redus numărul slujbelor și al călugărilor care puteau să slujească în biserica la care aveau ele acces, de acum, aici nu se va mai face nici o slujbă, cei care vor îndrăzni să facă așa ceva fiind blestemați, în avans, de mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mânăstirii Frăsinei, Onisifor Petrescu.

  Blestemul

  Iată, în continuare, comunicatul de presă, foarte dur și nemaiîntâlnit în România vremurilor de acum, precum și documentul semnat olograf de cei doi, care este disponibil pe site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului. Acesta a fost distribuit și de internauți, făcând furori pe paginile de socializare.

  „Document cu Legământ de Blestem
  10 Ianuarie / Comunicate de Presă

  Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu Protos. Onisifor Petrescu, Starețul Mănăstirii Frăsinei, au întrunit, în ziua de 10 ianuarie 2023, Consiliul Duhovnicesc care a hotărât:

  „Noi, Irineu, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, împreună cu starețul Protos. Onisifor și membrii Consiliului Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei (Arhim. Ioanichie, Arhim. Ioachim, Ierom. Iachint, Ierom. Victorin, Ierom. Ilarion, Ierom. Ghervasie, Ierom. Hristofor), uniți într-un singur gând, astăzi, 10 ianuarie 2023, am analizat situația anticanonică creată împotriva legământului cu blestem pus de Sfântul lerarh Calinic, prin construirea bisericii pe locul unde a fost așezată piatra de legământ cu blestem.

  Am constatat că, deși piatra a fost ridicată în condiții de constrângere comunist-atee, totuși blestemul a rămas neschimbat. Datorită acestei situații, mulți monahi și clerici, părinți din mănăstirea Sfântului Ierarh Calinic au încălcat acest legământ. Însăși construcția bisericii s-a făcut din neascultare și încălcarea blestemului Sfântului Calinic.

  Observând cu durere că monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic,

  Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă.

  Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea.

  Întărim acest document de legământ cu Blestem cu semnăturile noastre și cu pecetea Sfintei Mănăstiri.

  Așa să ne ajute Dumnezeu și să ne ocrotească Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și binefăcătorul Sfintei noastre mănăstiri”.

  Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU
  Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei

  Protos. Onisifor Petrescu (stareț)”

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: