spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăFir ÎntinsDoamne ocroteşte-i pe pescari

    Doamne ocroteşte-i pe pescari

    Încercând să văd partea frumoasă a lucrurilor, frumuseţea naturii şi a pescuitului, scriu acum din suflet aceste rânduri, care sper să sensibilizeze, atât pescarii, cât şi pe cei care se află la conducerea pescuitului din judeţul nostru. Se spune că timpul vindecă orice rană, iar acum, după câteva săptămâni, mai calm fiind, şi neacţionând la primul impuls, doresc să spun, că personal nu sunt împotriva celor de la A.J.V.P.S. Gorj, ci doar consider că nu se implică suficient în problemele pescuitului din judeţ. Vreau pe această cale să uităm micile incidente, să îngropăm securea războiului şi să fumăm pipa păcii, în vederea unei viitoare colaborări, şi de aceea o să adresez câteva întrebări şi să aduc unele sugestii.
    În primul rând o să-i felicit şi să le mulţumesc, în numele meu şi cred al tuturor pescarilor, pentru „popularea” făcută. Personal am fost şi am văzut cum pe canalul de refugiu de la Turcineşti şi pe insula din Parcul Central au fost deversate în apă aproximativ 1800kg de peşte. Iniţial am crezut că această „populare” va fi o nouă gafă a celor de la A.J.V.P.S. şi anume că vor aduce caras tocmai din judeţul Dâmboviţa, dar nu a fost aşa, ci au fost aduse specii de peşte mai rar, întâlnite în zona noastră: ten, crap oglindă, crap românesc şi crap fitofag(poate un pic cam mult din această ultimă specie). Din punctul meu de vedere, totul este „ok”, dar există voci care spun că această „populare” nu a fost făcută chiar aşa cum trebuie şi nefiind specialist în acest domeniu doresc să adresez conducerii A.J.V.P.S. câteva întrebări: „de ce nu au fost aduşi câţiva peşti mari reproducători?” şi „cum au fost alese cele două locuri în care a fost deversat peştele? sunt dumnealor specialişti în acvacultură? Au consultat pe cineva? Sau pur şi simplu au ales la întâmplare?”. Trecând peste acest aspect, doresc să accentuez faptul că asupra acestei „populari” planează trei mari pericole: nivelul barajului, braconajul şi nu în ultimul rând „pescarii”. Dacă ultimele două pericole pot fi diminuate, prin controale şi aplicări de sancţiuni sau avertismente, rămâne însă de găsit soluţii, pentru primul pericol şi de aceea mă întreb dacă A A.J.V.P.S. şi-a pus problema golirii barajelor, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani, dacă au vreo soluţie, dacă au consultat pe cineva sau ca şi atunci, toată lumea, nestingherită de nimeni, va aduna „peşte cu sacul”.

    Sugestiile mele pentru conducerea A.J.V.P.S. sunt următoarele:

    Refăcută curăţenia pe canalul de refugiu de la Turcineşti (un loc foarte drag mie, unde am făcut „ucenicia de pescar”, dar aşa cum trebuie şi anume intrat cu barca în stufăriş şi adunate sticlele(mă ofer voluntar pentru această treabă) apoi aduse două containere, pentru depozitarea gunoiului şi montarea a două panouri(cu care A.J.V.P.S. este obligată să-şi marcheze zonele de pescuit), unul în capătul canalului, pe care să scrie: „Păstraţi curăţenia; Depozitarea gunoiului în altă parte, decât în locurile special amenajate se pedepseşte cu….;Sesizări la telefon…..”, iar al doilea panou, în dreptul clădirii poligonului cu: „pescuitul este un sport, tratează-l ca atare, reţinerea peştilor sub dimensiunile legale se pedepseşte cu… ,sesizări la telefon….”.După părerea mea, aceste lucruri sunt necesare din cel puţin două motive şi anume, că pe lungul acestui canal este drumul care duce la Stăneşti, străbătut de mai multă lume care „ajută” la formarea gunoaielor şi după cum încercăm să le spun domnilor de la A.J.V.P.S., la noi puterea exemplului pozitiv este minimă, dar puterea „usturării buzunarului” este „devastatoare”. Pescuitul tenului şi crapului să se efectueze în regim C&R, cel puţin doi ani pentru a da posibilitatea acestor peşti să se dezvolte şi înmulţească. La efectuarea controalelor, pescarii să fie verificaţi atât de permisul de pescuit, cât şi de peştele capturat şi în funcţie de situaţie să fie aplicate avertismente şi sancţiuni. Aceste sugestii să fie aplicate în toate zonele aflate în administraţia A.J.V.P.S. Separarea „statutului pescarilor”, de „statutul vânătorilor” şi efectuarea de populari anuale cu un procent din încasări. În mare acestea fiind spuse am speranţa că într-o zi voi avea o discuţie serioasă şi civilizată cu cei din conducerea A.J.V.P.S., în care întrebările mele vor găsi răspuns iar sugestiile mele, în măsura posibilităţii vor fi puse în aplicare sau combătute cu argumente serioase.

    Până atunci însă „Doamne ocroteşte-i pe pescari”

    Fir Întins!

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: