spot_img
21.3 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăHeadlinesBoboteaza, ziua când se sfințesc apele

  Boboteaza, ziua când se sfințesc apele

  La Șimian, în Mehedinți, preoții sfințesc apele Dunării

  În suita celor 12 sărbători importante creștine se numără și Boboteaza (Botezul Domnului), ținută în ziua a șasea a lunii ianuarie. Sărbatoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, când Iisus a fost botezat, la împlinirea vârstei de 30 de ani.

  Evenimentul Botezului este descris de către toți evangheliștii. Matei ne relatează că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezătorul, cerând să fie și el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuință să fiu botezat de tine și tu vii la mine” (Matei 3, 14), iar la răspunsul lui Iisus că așa se cuvine, a fost botezat, în cele din urmă, de către Ioan. Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se boteaza în Iordan de către Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatal din cer Îl declară ca fiind Fiul său.

  În ziua de Bobotează, dupa liturghie, preotul împreună cu enoriașii fac o procesiune spre un lac, râu sau vreun izvor, pentru slujba Sfințirii Apelor. Dacă este frig, se pregătește o cruce de gheață, pentru a marca locul slujbei și la sfârșit preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar feciorii satului se aruncă să o scoată, chiar daca este ger. Se crede că, în ziua aceasta, după ceremonial, toate apele pământului sunt sfintite.

  La Bobotează nu se spală rufe, apa sfințită luată de la biserică are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!