spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, iulie 21, 2024
Altele
  AcasăCulturaMatei Vișniec, premiat de Teatrul „Elvira Godeanu“

  Matei Vișniec, premiat de Teatrul „Elvira Godeanu“

  Matei Vișniec, considerat cel mai mare dramaturg român în viață și unul dintre cei mai importanți scriitori, a primit Premiul Național „Elvira Godeanu“. Acesta a fost prezent vineri, 13 mai, la spectacolul de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru Dramatic „Elvira Godeanu“.

  Matei Vișniec a urmărit piesa scrisă de el, „Istoria comunismului pentru bolnavii mintali“, iar la final a fost încântat atât de premiul care i-a fost conferit, cât și de prestația actorilor.

  „Istoria comunismului pentru bolnavii mintali“, de Matei Vișniec, în regia lui Slava Sambriș, a fost spectacolul de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru „Elvira Godeanu“ 2022, iar marele scriitor a fost prezent în sala de spectacol, oferind actorilor, prin prezența sa, un sentiment de euforie“, este mesajul transmis de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“.

  „Cred în cuvânt“

  Matei Vișniec a fost entuziasmat de jocul actorilor de la teatrul din Târgu Jiu: „Dincolo de acest premiu, care mă onorează, valoarea lui este de șapte ori mai mare, dacă nu ar fi fost acest spectacol și dacă nu l-am trăit cum l-am trăit. (…) Am văzut, în seara aceasta, un spectacol care îmi confirmă că nu am trăit degeaba. (…) Vreau să vă aduc un elogiu (n.r. – actorilor), pentru ceea ce mi-ați oferit în această seară. (…)

  Eram speriat adineauri, la gândul că nu știu când o să vă văd pe toți, ca să vă spun ce trăire extraordionată am avut, ce bucurie plenară să văd atâta artă, atâta finețe, atâta măiestrie, atâta dăruie, atâta emergență și  nu numai individuală, atâta artă de grup, atâta dăruire pentru un spectacol, care este dificil. (…) Când nu trișăm, când ne place ceea ce facem, când credem în arta noastră, în regizor și în autor… iese ceva fabulos, pentru că arta este una colectivă. Dacă șchioptează unul, se prăbușelște edificiul, fragil ca un castel de cărți de joc (…).

  Toată viața mea am scris. De peste 50 și ceva ani scriu. Cred în cuvânt și este ceea ce cred că știu să fac și am fost fericit că am descoperit repede menirea asta și pe urmă nu m-am mai gândit la nimic“.

  Matei Vișniec a fost prezent la o serie de acțiuni culturale organizate în municipiul Târgu Jiu, cu ocazia manifestării „Noaptea Muzeelor“ și a vizitat mai multe zone frumoase din Gorj, cum ar fi Mânăstirea Lainici, Mânăstirea Tismana, Cheile Sohodolului.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!