spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesPeste 40 de ani, la patul bolnavului

  Peste 40 de ani, la patul bolnavului

  În Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu și fac meseia, cu pasiune, chiar și de peste 40 de ani, mai multe asistente medicale, care își amintesc cu drag de fostii bolnavi și de cuvântul „Mulțumesc!”, pe care îl primesc, de multe ori, pe stradă.

  Asistent medical Viorica Glaje are cea mai mare vechime în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Aceasta își desfășoară activitatea de 42 de ani. Este angajată a Secției Boli Infecțioase din anul 1982.

  „Este o meserie pe care am făcut-o mereu cu drag, îmi place să lucrez la patul bolnavilor, să am grijă de dumnealor. Nu am spus nici măcar o dată că aștept pensia. Am avut noroc de un colectiv deosebit pe Secția Boli Infecțioase, ceea ce contează mult. Pentru un asistent medical, este o mare bucurie când pacienții pleacă sănătoși din spital, suferi pentru fiecare pacient în parte când îl ai în grijă. Înveți să te detașezi, dar, ca să fii un asistent medical bun, trebuie să fii empatic, să fii corect, să iubești oamenii. Doar așa îți poți face meseria bine! Să fii asistent medical nu înseamnă doar a face injecții și tratamente, trebuie să înțelegi și să asculți pacientul, să îl respecți”, a afirmat Viorica Glaje, asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

  „Trebuie să fii o persoană dedicată meseriei”

  Și Ioana Trușcă lucrează ca asistent medical din anul 1982. Aceasta și-a început activitatea în 1979 la Sanatoriul Dobrița. Ioana Trușcă lucrează ca asistent medical la Blocul Operator din clădirea de pe strada Tudor Vladimirescu.

  „Am ales cel mai bine, când am decis să urmez această cale. Ca să fii un bun asistent, în opinia mea, trebuie să nu te lași purtat de ceea ce știi și să consideri că nu mai ai nimic de învățat! Trebuie să știi să lucrezi în echipă, să fii o persoană dedicată meseriei, să tratezi pacienții ca și cum ar fi membri ai familiei tale.

  Dacă te interesează doar partea financiară când alegi această meserie, ai dat greș din start. Trebuie să pui suflet în ceea ce faci, altfel nu se poate! Nu m-am gândit niciodată să plec în străinătate, deși am avut oferte. Mulțumirea mare este că, atunci când mergi pe stradă, întâlnești foști pacienți care îți mulțumesc!”, a declarat Ioana Trușcă.

  „Nu m-aș vedea făcând altceva“

  Liliana Marinoiu este asistent medical la Secția Oncologie de mai bine de trei decenii. A ales această secție, în momentul în care a fost înființată la Spitalul Județean.

  „Sunt absolventă a liceului sanitar și am ales această secție. Este adevărat că am fost martoră la multă suferință, pe care am făcut tot posibilul să o alin. Mi-am dorit să ajut pacienții, să simtă că îi înțeleg, că îi sprijin.

  A fi asistent medical nu este o meserie pentru orice om, trebuie să fii empatic și omenos, profesionist. Eu nu m-aș vedea făcând altceva. Este foarte importantă echipa medicală dintr-o secție, fiecare să știe ce are de făcut. La noi așa merg lucrurile”, a spus Liliana Marinoiu, asistent medical.

  „Am fost cea care i-a spus că nu va muri”

  Cea mai mare bucurie a unui asistent medical, spune aceasta, este să întâlnească foștii pacienți pe stradă și aceștia să îi mulțumească, chiar și după ani buni de la externare.

  „Am avut o pacientă pe care am întâlnit-o după mulți ani și mi-a mulțumit, spunându-mi că eu am fost cea care a încurajat-o și i-a spus că nu va muri. Profesia de asistent este grea, dar îți poate aduce satisfacții personale, sufletești. Momentele în care pierzi pacienții sunt foarte grele”, a mai adăugat Liliana Marinoiu, asistent medical la Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

  „În perioada Covid-19 a fost cel mai greu”

  Asistentul medical Ana Neacșu lucrează în Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu de aproximativ 34 de ani, având o vechime totală în muncă de 42 de ani. „Din iulie 1988, lucrez în Secția Boli Infecțioase și am trecut prin momente bune și mai puțin bune, așa cum este în viață. Bolnavii întotdeauna au fost mulțumiți de mine. Am avut situații când și după 10 – 15 ani m-am întâlnit cu o pacientă și mi-a mulțumit. Și când îți spune mulțumesc după atâția ani, este ceva! În perioada Covid-19 a fost cel mai greu. Numai gândul că trebuie să te echipezi ca să intri în saloane, ne chinuia. A fost foarte greu și cei doi ani mi s-au părut 10! Mai ales să mergi acasă, să stai izolat de familie, să îți fie teamă că le vei da lor virusul, a fost greu și fizic și psihic! (…) Meseria de asistent medical este grea, dar este frumoasă!”, a afirmat Ana Neacșu de la Boli Infecțioase.

  Peste 600 de asistenți medicali în cadrul Spitalului Județean de Urgență

  Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată anual, în întreaga lume, pe data de 12 mai, care marchează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale.

  „În cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu sunt angajați 626 de asistenți medicali, care au un rol foarte important în acordarea asistenței medicale în sistemul sanitar. Aceștia au, de asemenea, un rol important și în promovarea și menținerea sănătății, dar și în prevenție. Asistenții medicali sunt responsabili de bunăstarea, siguranţa, examinarea și tratarea corectă a pacienţilor.

  În perioada pandemiei, descrisă de mulți ca fiind cea mai grea din întreaga carieră, asistenții medicali au dat dovadă de curaj, răbdare, putere, empatie, conștientizând riscurile acestei profesii, provocările, dar și succesele echipei medic-asistent-infirmier“, a spus Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: