spot_img
2.2 C
Târgu Jiu
duminică, decembrie 10, 2023
Altele
  AcasăNationalCCR a declarat neconstituțională Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare...

  CCR a declarat neconstituțională Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

  Legea a trecut de votul parlamentarilor în urmă cu o lună. Atunci opoziția s-a opus și a depus o sesizare în acest sens. Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, PNL, USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Potrivit CCR, legea este neconstituțională deoarece încalcă separaţia puterilor în stat.

  66 de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal au depus, pe 15 iunie, o sesizare de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României, privind proiectul de lege care înfiinţează Fondului Suveran de Investiţii. Curtea Constituţională a acceptat sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii Partidului Național Liberal și ai celorlalte partide din opoziție și au declarat neconstituțională Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.

  Aport de 9 miliarde

  La adoptarea acestei legi Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare urma să fie format din 33 de companii de stat și cu un aport în numerar de 9 miliarde lei. Legea a suferit câteva modificări față de forma inițială, însă fără a exista dezbateri ample în comisii și fără un aviz obligatoriu din partea Eurostat. Pe listă se regăseau companiile: Electrica, Delgaz Grid SA, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice SA, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Minerale, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, Conpet, Complexul Energetic Oltenia, CFR, Societatea Națională de Radiocomunicații, Poșta Română, Aeroportul Traian Vuia Timișoara, Uzina Termoelectrică Midia, Telecomunicații CFR, Societatea de Tratament Balnear Recuperare a Capacității de Muncă TBRCM SA, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA și Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: