spot_img
7.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
  AcasăNationalCine au fost cei 40 de Mucenici

  Cine au fost cei 40 de Mucenici

  Biserica Ortodoxă îi sărbătorește, în data de 9 martie, pe Sfinții 40 de Mucenici. Ei au trait in vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Pentru credința lor, au fost omorâți, devenind sfinți în calendar.

  Soldații nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni. Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost omorâți.

  Tradiții românești

  Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor și încep zilelor moșilor. De aceea, în aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamântului cu bâte sau maiuri, rostindu-se descântece, pentru ca sa iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

  40 sau 44 de mucenici?

  După tradiția geto-dacică, au fost 44 de mucenici, atâtea fiind și zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. În unele zone, există până astăzi credința ca acești sfinți au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tipărit o legendă, din Frătăuțul Vechi – Moldova, unde se vorbește de ziua celor 44 de Sfinți. Însa, tradiția creștină afirmă ca au fost 40 de mucenici.

  Mucenici copți sau fierți și pahare de vin

  În ziua de Mucenici, femeile pregătesc aluat, modelează mucenicii în forma literei 8 și îi coc în cuptor, sau îi fierb, în funcție de zonă, fiind îndulciți cu miere și glazurați cu nucă măcinată. Se spune că ziua de 9 martie este ziua bărbaților, pentru că s-au terminat babele și au început mășii, conform tradiției populare, iar bărbații ar trebui să bea 40 sau 44 de pahare de vin, cum este și numărul sfinților Mucenici, în funcție de tradiția zonei.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: