Mediul virtual a devenit o alternativă pentru interacțiunea „față în față”, două treimi dintre români preferând să țină legătura online. Cea mai mare parte din procentul menționat este format din reprezentanți ai generației „Millennials”.
În unele cazuri, socializarea prin intermediul mediului virtual nu este neapărat o preferință, ci o necesitate, pentru că stilul de viață s-a schimbat foarte mult față de deceniile trecute și nu mai există timp pentru întâlnirile între prieteni sau între rude.
Acest context a făcut ca mulți dintre români să devină dependenți de telefonul mobil și de rețele sociale. În anul 2011, 88% dintre conaționali declarau că se vedeau cu prietenii cel puțin o dată pe săptămână. Numărul acestora s-a redus la 80% până în 2016 și a continuat să scadă în ritm accelerat până în prezent.
Facebook este cea mai populară rețea
Socializarea modernă are loc în principal pe rețelele sociale, dar și prin intermediul unor alte site-uri unde există o formă de comunicare între participanți. De exemplu, într-un casino online, jucătorii au posibilitatea să schimbe impresii prin fereastra de chat, la jocurile cu dealeri umani.
Revenind la Social Media, studiile arată că 93% dintre români petrec cel puțin o oră pe zi pe aceste platforme, iar aproape un sfert dintre aceștia (mai precis 21%) sunt conectați peste de patru ore.
În ciuda ascensiunii unor medii precum TikTok sau Instagram, Facebook-ul își păstrează supremația afirmată în jurul anului 2010. Cele mai recente date referitoare la utilizarea rețelelor de socializare în România au fost date publicității în 2024 și arată că 13.300.000 de români au cont activ pe cel puțin o platformă. Dintre aceștia, 11.730.000 au minim 18 ani.
Facebook avea 9.050.000 milioane de utilizatori în România anul trecut, cifra însemnând 45,9% din populația totală a țării. Pe locul secund în topul popularității era TikTok, cu 8.970.000 de conturi deschise. Pentru această rețea, vârsta minimă necesară pentru înregistrare este de 18 ani. Podiumul era completat de Instagram, cu 5.300.000 de utilizatori înregistrați pe teritoriul României.
LinkedIn, rețeaua dedicată pofilelor axate pe profesii, avea 4.200.00 utilizatori trecuți de vârsta majoratului. Alte rețele sociale populare în rândul „internauților” din țara noastră sunt Pinterest (cu 2.680.000 milioane de utilizatori anul trecut), Snapchat (2.560.000 de conturi active) și X (Twitter) – 1.510.000 milioane de utilizatori în România.
Subiectele „în trend” sunt pe internet
Aceste platforme sociale au ca funcții principale socializarea, informarea și divertismentul. Prin intermediul lor sunt menținute relațiile cu cunoscuții, fiind stabilite, totodată, noi conexiuni interumane. „Prietenii virtuali” îi înlocuiesc, în multe cazuri, pe cei virtuali, ceea ce reprezintă, în esență, ceva negativ. Pe de altă parte, cine se află în această situație nu experimentează sentimentul de singurătate, având în permanență cu cine să comunice.
O parte dintre români au transformat mediul virtual în sursă unică de informare, renunțând la televizor și la radio. Aceasta este un motiv să „stea” pe internet. O altă explicație pentru orele petrecute online este teama de a rata mesaje primite din partea celor din lista de prieteni, sau subiecte de discuție aflate în trend.
„Sunt oameni care se plâng de faptul că petrec prea mult timp pe telefon, își dau seama de asta dar uneori nu reușesc să se oprească. Ajunge la o dependență, adică ajungi să-ți fie teamă că rămâi pe dinafară dacă nu mai stai în contact, acea <fear of missing out>. Stai mai mult pe telefon, renunți la interacțiunea directă cu oamenii”, a explicat un psiholog.
În ceea ce privește conținutul consumat online, 60% dintre cei chestionați preferă să urmărească clipuri video, spoturile care durează până în 15 secunde fiind cele mai vizionate. Astfel, românii au tot mai puțină îngăduință pentru activitățile care iau mult timp, interacțiunea „față în față” fiind una dintre ele.