spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăPoliticBugetele primăriilor, împărţite preferenţial?

  Bugetele primăriilor, împărţite preferenţial?

  Sumele repartizate pe 2011 pentru echilibrarea bugetelor locale au produs un val de nemulţumire în rândul primarilor democrat liberali şi liberali, aceştia acuzând actuala conducere a Consiliului Judeţean că a împărţit banii preferenţial. În timp ce liberalul Dian Popescu susţine faptul că, asemeni anului precedent, nu a fost consultat cu privire la modul de împărţire a sumelor la primarii liberali, democrat liberalul Ion Ruşeţ îl acuză pe Ion Călinoiu de faptul că nu face altceva decât să-şi pună în aplicare politica personală.

  Nemulţumirile primarilor liberali şi democrat liberali sunt mari, având în vedere faptul că, în majoritatea cazurilor, banii repartizaţi sunt mici în raport cu nevoile avute de edili. Supărat că nu este băgat în seamă în niciun an este primarul localităţii Samarineşti, Marian Ardeiu, cu atât mai mult cu cât şi acum, în 2011, a primit doar 150 000 de lei de la Consiliul Judeţean. “Localitatea Samarineşti niciodată nu a fost luată în seamă. Nu am fost băgat în seamă. Am cerut mult mai mult decât mi s-a dat, cu 150 000 de lei nu pot decât să plătesc salariile timp de două luni. Mai am şi clădirea primăriei în construcţie, nu ştiu ce voi face“, a declarat primarul Marian Ardeiu. Nici edilul democrat liberal din Urdari, Mihai Calotă, nu stă mai bine decât liberalul din Samarineşti. Primarul comunei Urdari a primit de la Consiliul Judeţean tot 150 000 de lei şi consideră că situaţia actuală este o bătaie de joc. “Am nevoie de bani pentru investiţii. Am lucrări de investiţii, asfaltări, sala de sport. Banii îmi ajung doar pentru plata cheltuielilor pe 2 luni, o să-i dăm de pomană“, a declarat Calotă.

  Dian Popescu: “Nu ne-au consultat“

  În ceea ce priveşte poziţia primarilor din zona de sub munte, consilierul social-democrat Puiu Diaconescu a declarat că împărţirea bugetului s-a făcut printr-o analiză temeinică cu cei 70 de primari. Diaconescu consideră că nemulţumiţi pot să fie toţi primarii, pentru că bugetul alocat judeţului Gorj este mic. “Toţi primarii au transmis adrese cu sumele de care aveau nevoie, acestea erau de 5 ori mai mari decât cele alocate“, crede Diaconescu. Deşi este mulţumit de suma alocată per total primăriilor liberale, preşedintele Dian Popescu a precizat că nu a fost întrebat de către reprezentanţii Consiliului Judeţean cum vede împărţirea banilor. “Ne aflăm în preajma unui protocol şi îmi pare rău că, şi de această dată, s-a revenit la aceleaşi practici de a nu consulta. Suma de 5 milioane de lei alocată este corectă, nu trebuie să îi mulţumesc, sunt banii comunităţilor. Sper ca domnul Călinoiu să fi revenit la gînduri mai bune“, a declarat Dian Popescu. Revoltaţi sunt şi democrat liberalii, în condiţiile în care primarii puterii nu au primit mai mult de 200 000 de lei fiecare. La Negomir, suma alocată a fost tot de 150 000 de lei, iar aceşti bani nu ajung, conform declaraţiilor date de primarul Ion Gruescu, decât pentru 3 luni de activitate la primărie.

  Călinoiu, nemulţumit şi el

  Preşedintele interimar PDL, Ion Ruşeţ, a precizat că este normal să existe o nemulţumire, în condiţiile în care fundamentările depuse au fost mult mai mari. „Este nevoie de bani, sunt necesare unele sume pentru primările care dezvoltă proiecte şi e nevoie de cofinanţare. Mă surprinde că aceste sume ar fi trebuit discutate în comisii şi ele deja au fost transmise la primării, cu 5 zile în urmă. Văd că domnul Călinoiu îşi duce politica domniei sale personale ca şi conducător al judeţului. Aceste sume trebuie dirijate de Consiliul Judeţean, prin hotărârea pe care o adoptă. Pe mine m-ar nemulţumi dacă la şedinţa de azi s-ar întâmpla ceea ce a fost la şedinţele trecute, când consilierii PDL au votat pentru rectificări care erau împotriva primarilor noştri”, a spus Ruşeţ. Convins că primarii sunt nemulţumiţi, preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu nu s-a sfiit să declare că şi el este nemulţumit. „Am avut consultări cu primarii, a avut loc comisia consultativă, am consultat propunerile. Nu este vorba de o repartizare pe culori politice. Vă dau un exemplu, localitatea Fărcăşeşti are un grad mare de colectare, a primit decât o sumă modică de 100 000 de lei. Aceşti bani sunt pentru cofinanţarea proiectelor aflate în execuţie”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: