spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, martie 2, 2024
Altele
  AcasăPoliticProblemele mediului de afaceri din Gorj, dezbătute la Muzeul Judeţean

  Problemele mediului de afaceri din Gorj, dezbătute la Muzeul Judeţean

  pnl dezbatereAproximativ 50 de agenți economici care își desfășoară activitatea în diverse domenii: producție, servicii, construcții, transporturi, etc. au participat la dezbaterea organizată de Partidul Național Liberal, filiala Gorj, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”. O administrație prietenoasă cu investitorii este ceea ce așteaptă oamenii de afaceri din Gorj, astfel încât să-și poată dezvolta investițiile și să creeze noi locuri de muncă. Dezbaterea a fost moderată de președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, alături de primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu și primarul municipiului Motru, Gigel Jianu.

  Oamenii de afaceri au semnalat faptul că mediul privat nu a fost ascultat și sprijinit, motiv pentru care în Târgu-Jiu nu există, în acest moment, o zonă industrială unde să poată fi plasate investiții. Unul dintre investitorii târgujieni prezenți la dezbatere, care-și desfășoară activitatea în domeniul producerii și comercializării de produse din mase plastice, a atras atenția asupta faptului că derulează un proiect, în cadrul căruia înființează aproximativ 300 de locuri de muncă, însă nu are garanția că va putea respecta termenele propuse, dat fiind faptul că întâmpină numeroase dificultăți în privința racordării spațiului în care-și desfășoară activitatea, la utilități. Deși fabrica este amplasată în zona de nord a municipiului Tg-Jiu, recunoscută ca fiind zonă industrială, acolo nu există racorduri și nici canalizare pentru ape uzate industriale. Lipsa unei zone industriale reale este principalul motiv pentru care la Târgu-Jiu nu vin investitori. În zona Rostramo, accesul mașinilor de greu tonaj este restricționat, dat fiind faptul că spațiul se află chiar în oraș.

  Lipsa forţei de muncă afectează afacerile

  afaceristiUnul dintre cei mai vechi oameni de afaceri din Târgu-Jiu, a cărui firmă a fost înființată în anul 1990, a atras atenția asupra faptului că societatea trebuie să funcționeze pe criterii corecte, iar problema lipsei de forță de muncă este una reală în județul Gorj, chiar dacă este un județ cu o rată ridicată a sărăciei. Este o problemă de mentalitate a unora care preferă să primească ajutoare sociale, gândind că „e mai bine să primești un leu la umbră, decât 2 lei la soare”. Unul dintre agenții economici a precizat că are anunțate 100 de locuri de muncă vacante, dar gorjenii nu s-au arătat interesați de ele, deși salariile sunt peste minimul pe economie.

  Infrastructura, o alta problemă

  În privința parcului de la Rostramo, agenții economici au solicitat să fie realizată infrastructura și au precizat că acolo nu este parc industrial, pentru că mașinile de peste 3 tone au acces limitat, iar pentru a avea acces cu camioane în parc trebuie achitate taxe suplimentare. Transportatorii au ridicat problema infrastructurii rutiere și a taxelor extrem de ridicate pe care sunt nevoiți să le achite. Podul din zona Lainici este o barieră în fața exportatorilor, au spus transportatorii. De ani de zile nu s-a găsit o soluție pentru rezolvarea acestei probleme, știut fiind faptul că exporturile se fac din zona de Vest. Pentru a ajunge la Târgu-Jiu, camioanele cu un tonaj de peste 30 de tone nu pot trece peste podul de la Lainici, astfel ca, pentru a ajunge la Târgu-Jiu, camioanele sunt nevoite să facă un ocol de 200 de km. Mai mult decât atât, în Târgu-Jiu nu există nici măcar o parcare pentru camioane, iar în intenția de a realiza una pe cont propriu, transportatorii s-au lovit de hățișul birocratic, fiind necesare nenumărate autorizații.

  Copleşiţi de taxe

  În domeniul hotelier, situația este și mai gravă. Unul dintre reprezentanții hotelierilor, prezent la dezbatere, a semnalat faptul că gradul de ocupare, la Târgu-Jiu, este de 22%, iar afacerile în acest domeniu nu au nicio șansă de a se dezvolta, dimpotrivă. Omul de afaceri a precizat că a început activitatea cu 80 de angajați, acum are 50 și probabil va fi nevoit să facă din nou restructurări, pentru că această activitate este suprataxată de stat, hotelierii fiind nevoiți să achite inclusiv taxă de fonotecă. Mai mult decât atât, hotelierii achită taxă de pat, cuantumul nefiind diferențiat în funcție de zonă. Practic, pentru un pat într-un hotel din Târgu-Jiu se achită acceași taxă ca pentru un hotel în centrul Bucureștiului, sau în Mamaia. Un agent economic din Târgu-Jiu care își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor a precizat că impozitarea la Târgu-Jiu este inechitabilă, iar taxarea nejustificată. El a spus că plătește o concesiune de 2 lei/mp/zi, în Târgu-Jiu, în condițiile în care, în Timișoara, cel mai mare preț este de 1,5 lei/mp/zi. Hățișul birocratic și miile de hârtii și autorizații sunt alte piedici în calea oamenilor care doresc să investească la Târgu-Jiu.

  Primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, și-a manifestat deschiderea spre colaborarea cu oamenii de afaceri și a precizat că va fi achiesa la propunerile mediului de afaceri. De asemenea, a precizat că în zona Rostramo și-au manifestat interesul de a investi și alți oameni de afaceri, iar autoritățile locale se preocupă, în această perioadă, de asigurarea utilităților.

  Primăria Motru, facilităţi pentru afacerişti

  Primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, a precizat că în localitatea pe care o conduce, deja s-au implementat două scheme de ajutor de minimis, prin care sunt acordate facilități investitorilor privați. El și-a manifestat deschiderea de a oferi sprijin oamenilor de afaceri care vor să-și relocheze activități, în zona Motru. Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a dat asigurări oamenilor de afaceri că toate propunerilor făcute în cadrul acestei dezbateri se vor materializa în proiecte de hotărâre pentru consiliile locale, sau în inițiative legislative, după caz, astfel încât Gorjul să ofere oportunități de dezvoltare mediului de afaceri şi să nu mai existe piedici în calea investitorilor privaţi.

  PNL Gorj a anunţat că va organiza periodic astfel de dezbateri cu reprezentanţii mediului de afaceri din Gorj, astfel încât problemele ridicate de aceştia să poată fi rezolvate.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: