spot_img
17.6 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 21, 2023
Altele
  AcasăPoliticVal de scumpiri din toamnă

  Val de scumpiri din toamnă

  Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație la finalul acestui an și de la 3% la 3,4% estimarea pentru anul viitor. Cauza principal a acestei creșteri este scumpirea prețurilor la gaze, energie electrică, carburanți și materie primă. Social-democrații acuză interesele politice meschine din interiorul PNL și de reglare a polilor de putere dintre PNL și USR.
  Se anunță un nou val de scumpiri, din toamnă. Oficialii BNR susțin că prețurile vor exploda. „Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

  Dincolo de aceste date, opoziția afirmă că actuala guvernare nu face nimic pentru a redresa situația. Intersele politice sunt mai presus de bunăstarea populației. “Iată că ceea ce PSD spune de ceva timp, semnalele de alarmă trase cu privire la politica economică și fiscală a actualului Guvern, este confirmat de analizele BNR. Așadar, pe lângă riscurile generate de iresponsabila conduită fiscală a guvernării, dincolo de lipsa de eficiență a absorbției fondurilor europene, modul în care se derulează lucrurile cu rectificarea bugetară (afectată de interesele politice meschine din interiorul PNL și de reglarea polilor de putere dintre PNL și USR), ridicolul în care guvernanții au pus România prin respingerea repetată de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență, nu reprezintă acțiuni de natură să ne ofere încredere că va urma o perioadă de stabilitate economică, în care șocurile inflaționiste să fie atenuate.”, a transmis senatorul PSD Gorj, Cristinel Rujan.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: