spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSănătate9 alimente pentru dezvoltarea creierului copilului

    9 alimente pentru dezvoltarea creierului copilului

    Mâncarea este unul din mai mulţi factori ce afectează dezvoltarea creierului unui copil. Anii copilăriei sunt critici pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi ceea ce mănâncă în această perioadă le afectează focusul şi abilităţile cognitive. Următoarele 9 alimente pot ajuta copiii să aibă o claritate mentală bună, contribuind la dezvoltarea creierului pentru viitor.

    1. Ouăle
    Consumând un aliment bogat în nutrienţi cum este oul, ce conţine pe lângă multe proteine şi: colina, acizi graşi omega 3, zinc şi luteina, copiii vor putea să se concentreze mai uşor. E de preferat să se consume fierte cu miezul moale.

    2. Iaurt gras
    Grăsimile sănătoase sunt importante pentru sănătatea creierului, ajutând membrana celulelor creierului să-şi păstreze flexibilitatea, în acest fel trimiterea şi primirea informaţiei de către celule, făcându-se mai uşor. Se poate servi cu cereale de calitate (recomand fulgi de ovăz sau de hrişcă), cu afine care sunt foarte bogate în polifenoli sau cu fulgi de ciocolată neagră (polifenolii specifici din cacao măresc fluxul de sânge către creier).

    3. Verdeţuri
    Pline de folati, minerale şi vitamine, spanacul şi urzicile (conţin până la 21% minerale), sunt parte a unei diete sănătoase, scăzând riscul de îmbolnăvire de demenţă mai târziu în viaţă. Urzicile mai conţin substanţe cu proprietăţi puternic detoxifiante şi care ajută la formarea de noi celule. Spanacul este recomandat a se consuma crud, în salate.

    4. Conopida (preferabil cea mov)
    Cu conţinut ridicat de fibre, bogată în folati, colina şi vitamina B6, ce ajută la reglarea stărilor emoţionale, memorie şi atenţie. Conopida mov conţine de asemenea şi antocianine, nutrienţi ce luptă cu inflamaţia din organism.

    5. Peştele
    Anumite specii de peşti precum: somonul, tonul şi sardinele, sunt o sursă foarte bună de acizi graşi esenţiali omega 3 şi vitamina D ce protejează creierul de probleme precum declinul cognitiv sau pierderea memoriei. Tonul însă trebuie consumat mai rar datorită riscului crescut de contaminare cu mercur, iar somonul de cultură e de evitat, conţinutul de nutrienţi fiind similar cărnii de pui de proastă calitate.

    6. Nuci şi seminţe
    Pline de proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale, nucile şi seminţele îmbunătăţesc dispoziţia şi ţin sistemul nervos în bună stare de funcţionare. O bună modalitate de a le consuma este sub formă de paste integrale cu pesto(nuci combinate cu ulei de măsline extravirgin şi verdeţuri) care se prepară foarte uşor şi chiar dacă nu este un preparat prea cunoscut pe meleagurile noastre, internetul ne oferă o multitudine de reţete pentru acest fel de mâncare.

    7. Ovăzul
    Ovăzul abundă în proteine şi fibre ce ne ţin arterele inimii şi creierului curate. Într-un studiu, copii ce au consumat fulgi de ovăz au obţinut rezultate mai bune la teme bazate pe testarea memoriei decât cei ce au mâncat alt tip de cereale dulci. Ideal ar fi să adăugaţi şi scorţişoara, atât pentru aromă, cât şi pentru ca substanţele active din acest condiment protejează celulele creierului.

    8. Mere şi prune
    Copiii deseori tânjesc după dulciuri, mai ales când se simt obosiţi şi, cu o educaţie potrivită, pot fi convinşi să accepte că fructele sunt o gustare mai bună pentru ei, decât ceva ambalat şi plin de zahăr. Merele şi prunele sunt uşor de transportat chiar şi în ghiozdane (prunele ar putea necesita o cutiuţă dacă sunt moi), şi conţin quercitina, un antioxidant ce luptă împotriva degenerării cognitive, potrivit studiilor de laborator. Ce este mai bun e de regulă în coaja fructului, aşa că încercaţi sa cumpăraţi fructe organice şi să le spălaţi bine.

    9. Turmeric
    Curcumina, ingredientul activ din turmeric ajută creierul să crească. Poate părea un pic exagerat, însă numeroase studii au ajuns la această concluzie, în plus, curcumina combate inflamaţia şi blochează formarea plăcii Alzheimer. Este un condiment ce nu îl folosim de obicei în preparatele specifice româneşti însă merită să-l introducem în dietă, fie prin alimente ori ca supliment pentru beneficiile incontestabile ce le conferă sănătăţii copiilor noştri, şi de ce nu şi a noastră.

    Răzvan Alex Ionescu
    Nutriţionist

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: