spot_img
16.2 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăSănătateA început efectuarea mamografiilor digitale cu tomosinteză la Spitalul Târgu Jiu

  A început efectuarea mamografiilor digitale cu tomosinteză la Spitalul Târgu Jiu

  Cinci paciente din județul Gorj au beneficiat, deja, de cea mai modernă tehnică de screening și diagnostic a cancerului de sân – mamografia digitală cu tomosinteză (mamografia 3D), efectuată la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, de dr. Charaf Hmida, medic specialist radiologie și imagistică medicală, supraspecializat în imagistica sânului.

  „Mamografia cu tomosinteză se poate compara cu un examen tomografic, deoarece sânul este scanat din diverse unghiuri, permițând generarea de imagini cu înaltă rezoluție; este o metodă iradiantă de examinare a sânului, care folosește, însă, doze foarte mici de radiații în scop de diagnostic.
  Cancerul de sân este cea mai frecventă malignitate la femei, iar screeningul mamar, ca măsură de prevenție, este o verificare a sânilor care permite depistarea precoce a bolii, înainte de apariția simptomelor. Ca măsură de prevenție, mamografia se recomandă tuturor femeilor după 40 de ani, chiar dacă nu există o simptomatologie mamară (dureri, inflamații, noduli palpabili, scurgeri din mamelon).
  Până acum, au beneficiat de această investigație cinci paciente, alte cinci fiind programate în următoarea perioadă. Programările pentru mamografia cu tomosinteză se pot face la Laboratorul Radiologie și imagistică medicală, etaj I, camera 47 din cadrul Spitalului Județean situat pe strada Progresului (Spitalul 700), în baza biletului de trimitere emis de medicul specialist. Mamografiile 3D sunt interpretate de dr. Charaf Hmida, iar rezultatele se comunică pacientei, împreună cu concluziile și eventualele recomandări. Pacientele beneficiază de cele mai bune servicii de screening și diagnostic, astfel încât, cancerul mamar să poată fi prevenit și tratat încă de la un stadiu incipient.
  În județul Gorj, aceste mamografii 3D se vor putea efectua doar la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, unitatea medicală având unul dintre cele mai performante mamografe/senografe din țară“, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Județean de Urgență.

  Despre medicul supraspecializat 

  Medicul Charaf Hmida lucrează la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu din ianuarie 2020, având o experiență bogată în efectuarea investigațiilor imagistice.

  Dr. Charaf Hmida a finalizat studiile în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a lucrat și în cadrul Departamentului de Radiologie și Imagistică Medicală din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara. De curând, a obținut supraspecializarea în imagistica sânului. Dedicat pacienților săi, dr. Hmida Charaf își dorește să obțină și alte supraspecializări, tocmai pentru a putea oferi o gamă și mai largă de servicii în cadrul unității medicale.

  Avantajele mamografiei 3D

  Avantajele mamografiei 3D sunt următoarele:
  – Crește cu 41% rata de detecție a cancerului mamar, în special a cancerului invaziv
  – Scade cu 15% nevoia pacientei să i se facă biopsie mamară sau teste adiționale în cazul rezultatelor fals pozitive. Scad astfel anxietatea așteptării rezultatului și costurile unor teste inutile
  – Are o acuratețe foarte bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor
  – Este potrivită în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: