spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSănătateCeea ce nu ştiai despre lămâi! Efectele benefice ale acestui fruct

    Ceea ce nu ştiai despre lămâi! Efectele benefice ale acestui fruct

    Deşi nu se înscrie în fruntea listei cu fructele preferate, fiind mai degrabă evitată datorită gustului său, lămâia ascunde multe calităţi şi efecte benefice, motiv pentru care ar trebui să fie prezentă în consumul nostru de zi cu zi. Cele mai cunoscute sunt acelea că lămâile sunt antivirale, antibacteriene şi imunostimulatoare. De asemenea, sunt folositoare în diete, sucul de lămâie fiind un ajutor digestiv şi un detoxifiant pentru ficat. În conţinutul lămâii se găsesc din belşug vitaminele C şi B, acid citric, calciu, bioflavonoide, pectine, toate stimulează imunitatea şi luptă împotriva infecţiilor.

    Folosind lămâia sub orice formă cu putinţă: sub formă de suc, în ceai, în alte băuturi, ca dressing la salată, sau chiar atunci când faci baie, vei avea numai de câştigat. Persoanele care consumă zilnic lămâi se îmbolnăvesc mai rar, iar răceala şi gripa le ocolesc.

    Vindecă acneea

    Vitamina C din lămâie ajută pielea să fie strălucitoare şi omoară bacteriile cauzate de acnee. O limonadă în fiecare dimineaţă poate face minuni pentru ten. În plus, poţi aplica cu degetul sau cu un tampon de vată, suc proaspăt de lămâie pe acnee şi se lasă aşa peste noapte. A doua zi dimineaţa, se curăţă cu apă. Se poate să simţi o uşoară arsură dar va dispărea în scurt timp. De asemenea, un alt remediu natural pentru acnee poate fi zeama de lămâie proaspăt stoarsă amestecată cu apă cu miere. Se pune acest amestec pe zonele afectate şi se lasă o jumătate de oră, apoi se clăteşte. Este recomandat de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara. Evident că în cazul unei acnee foarte severe, se recomandă consultarea unui medic specialist dermatolog, în paralel cu acest tratament natural. Alte efecte în înfrumuseţare ale lămâilor sunt acelea că ajută la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice şi creşterea tonusului vascular şi are un rol important anti-mătreaţă, aşa că puteţi folosi cu încredere produse de îngrijire a părului bazate pe lămâie şi vă veţi bucura de efectele lor.

    Calmează anxietatea

    Cercetătorii au descoperit că lămâia are efect de calmare şi ajută la îndepărtarea oboselii, agitaţiei, ameţelii, nervozităţii şi tensiunii. Inhalarea de ulei de lămâie creşte capacitatea de concentrare şi ţine mintea în stare de alertă. Lămâia poate fi folosită şi ca odorizant de cameră în birouri, pentru a creşte eficienţa angajaţilor. Dacă te simţi tensionat, pune pe o batistă puţin ulei de lămâie şi inhalează.

    Ajutor împotriva cancerului

    Oamenii de ştiinţă susţin că are capacitatea de a ne păzi şi chiar vindeca de boli necruţătoare cum ar fi cancerul. Totodată specialiştii recomandă şi consumul de coajă de lămâie pentru că aceasta ne scapă de toxinele din organism şi conţine de cinci ori mai multe vitamine decât sucul din lămâie. Lămâia este mai eficientă decât chimioterapia, deoarece are proprietatea de a distruge celulele canceroase.

    Vindecă aftele

    Proprietăţile dovedite antibacteriene şi antivirale ale lămâii pot accelera procesul de vindecare al aftelor. Amestecă sucul de lămâie cu apă caldă şi clăteşte gura cu această combinaţie de trei ori pe zi. Chiar daca simţi o senzaţie de arsură în contactul dintre lămâie şi afte, contează că ea îţi face mult bine, deci perseverează în folosirea ei.

    Ajutor de nădejde împotriva răcelii

    Este cunoscut faptul că atunci când suntem răciţi sau gripaţi avem neapărat nevoie de ceai cu lămâie sau doar lămâie, asta pentru că acest fruct ne ajută prin mai multe mecanisme să ne apărăm şi să învingem mai repede răceala având efect antiseptic, antiinflamator. Frunzele de lămâie au proprietatea de a scădea febra. Împotriva durerilor în gât, prepară un amestec din două părţi apă, de izvor sau plată, uşor încălzită, sau ceai de gălbenele, şi o parte zeamă de lămâie şi fă gargara, de trei ori pe zi. În plus atunci când eşti răcit poţi înlocui picăturile de pus în nas, cu un remediu natural, amestecând două linguriţe de ceai de gălbenele şi o linguriţă de suc de lămâie şi ai porţia de picături pe o zi întreagă.

    Învinge oboseala

    Lămâia este ajutorul incontestabil pentru toţi cei ce se confruntă cu oboseala cronică dată de munca lor. Este recomandat consumul unei lămâi stoarse, ori de câte ori te simţi obosit sau epuizat.

    Spune adio varicelor

    Uleiul de lămâie are proprietăţi terapeutice considerabile asupra vaselor de sânge şi ajută în lupta împotriva varicelor. Amestecând 6 picături de ulei de lămâie cu ulei de migdale sau de avocado sau de jojoba şi se masează zona afectată, vei vedea efectele. Revigorează-ţi corpul şi picioarele obosite cu varice printr-o baie în care pui 10 picături de ulei de lămâie, o lingură de miere şi 4 picături de ulei de chiparos. Stai în acea apă pentru 15 minute.

    Efecte pentru o siluetă perfectă

    Un alt motivul pentru care lămâia ar trebui să fie apreciată şi consumată cu perseverenţă ar fi efectul ei în prevenirea şi combaterea obezităţii. Principala modalitate prin care se realizează acest efect fiind intensificarea arderilor la nivel celular, efect prezent la nivelul întregului organism. Astfel, lămâia a fost inclusă ca element de bază sau adjuvant în multe diete şi ocupă un rol important printre recomandările nutriţioniştilor. Aşadar lămâile ar trebui să facă parte din programul culinar zilnic al fiecăruia iar efectele favorabile cu siguranţă nu vor întârzia să apară.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: