spot_img
19.1 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăSănătateGrapefruit, explozie de vitamine

  Grapefruit, explozie de vitamine

  Trebuie spus, în primul rând, că toate fructele sunt sănătoase, dar dintre toate pe care le putem cumpăra, câteva merită titlul de „cele mai sănătoase”. Ceea ce le diferenţiază este proporţia ideală între vitamine, concentraţia mineralelor şi procentul ridicat de fibre şi alţi nutrienţi, făcând din unele fructe cele mai bune alegeri. Din categoria citricelor se spune că grapefruitul este cel mai sănătos, mulţi dintre constituenţii lui acţionând exact ca nişte medicamente. Pe lângă conţinutul ridicat de vitamina C grapefruitul mai are în compoziţia sa şi vitamina A, apă, în proporţie de 90%, calciu, fosfor, potasiu, B1, B2, B5 şi fier.

  Sezonul citricelor este un prilej excelent pentru consuma aceste fructe din abundenţă, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc acestea sănătăţii. Mult timp s-a crezut că grapefruitul este o altă varietate de pomelo, dar în secolul al XIX-lea a primit şi o denumire anume: Citrus paradisi. Fructele de grapefruit, în special cele cu pulpa roşie, furnizează o cantitate importantă de vitamina C, însă acesta nu este singurul beneficiu al acestor citrice acre-amărui.

  Tratează răcelile

  Având în vedere perioada în care ne aflăm, atât de prielnică pentru gripe şi răceli, este bine de ştiut că fructele de grapefruit, datorită conţinutului bogat de vitamina C, combat răcelile dar ajută şi la scăderea febrei. Asociat cu miere de albine şi lămâie, grapefruitul previne simptomele răcelii: stări de oboseală, dureri musculare. Antioxidanţii din compoziţia lor luptă împotriva bacteriilor, scad febra şi ameliorează durerile de gât. O cură de suc de grapefruit timp de cinci zile poate preveni răcelile.

  Previne bolile tubului digestiv

  Consumul regulat de grapepfruit, câte un fruct pe zi, ca atare, salată sau suc, simplu ori în combinaţie cu alte citrice, previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică. Aşadar, grapefruitul este benefic în menţinerea sănătăţii intestinelor.

  Util în curele de slăbire

  Grapefruitul te ajută să te menţii în formă! Acest fruct uşor amărui, conţine un tip de enzime care ard grăsimile, furnizează lichid organismului şi foarte puţin sodiu.Astfel, aceste trei caracteristici, combinate, transformă fructele de grapefruit într-un aliment excelent pentru stimularea metabolismului, o condiţie esenţială pentru pierderea în greutate. Totodată prin fibrele conţinute ajută tranzitul şi stimulează secreţiile digestive.

  Benefic pentru inimă

  Grapefruitul îţi protejează inima, prevenind bolile cardiace. Atât fructul proaspăt cât şi sucul obţinut din acesta au acelaşi efect, ajută la scăderea colesterolului şi micşorează riscul de boli cardiace. Datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, grapefruitul măreşte elasticitatea vaselor, pe scurt, îmbunătăţeşte circulaţia. Naringenina, unul dintre flavonoizii esenţiali din grapefruit are un impact puternic asupra curenţilor potasici care administrează activitatea electrică a inimii.

  Prevenirea artritei

  Acidul salicilic din fructele de grapefruit ajută la descompunerea calciului anorganic din corp, care ajunge să se acumuleze la nivelul cartilajelor încheieturilor, degenerând în boli articulare. Simptomele artritei pot fi ameliorate cu ajutorul sucului de grapefruit, amestecat cu mici cantităţi de oţet din cidru. Tot acidul salicilic din fructele de grapefruit are şi un bun efect antiseptic, tratând infecţiile bacteriene şi fungice.

  Anticancerigen

  Grapefruitul este de asemenea o armă împotriva cancerului. Datorită substanţelor antioxidante conţinute, întăreşte sistemul imunitar împotriva unor agresiuni care pot cauza cancerul. Fiind bogat în licopen, grapefruitul luptă împotriva formării unor tumori, ne apără împotriva cancerului de piele, de colon, plămâni şi sân.

  Ajută la tratarea diabetului zaharat

  Consumul de grapefruit ajută la tratarea diabetului zaharat. Narigenin este antioxidantul care oferă gustul amar, fructului. Acesta poate avea acelaşi efect ca două dintre medicamentele utilizate separat în tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

  Hepatoprotector natural

  Grapefruitul este un hepatoprotector natural. O cură de suc de grapefruit, de două, trei ori pe an, câte cinci zile, poate face minuni pentru sănătate.

  Pentru un plus de energie, aceste citrice minunate pot fi consumate şi de către persoanele sănătoase. De asemenea, de pe urma acestui amestec cu un gust şi aromă deosebite, pot profita şi persoanele anemice dar şi cei care vor să se menţină mereu în formă.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: