spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSănătateMerele, beneficii incontestabile pentru sănătate

    Merele, beneficii incontestabile pentru sănătate

    Auzim tot mai des expresia „un măr pe zi ţine doctorul departe”, expresie despre care putem spune că este perfect adevărată. Consumul regulat de mere aduce beneficii uimitoare pentru menţinerea sănătăţii oricărei persoane. Roşii sau galbene, gustoase şi pline de vitamine, merele sunt cele mai consumate fructe de pe glob, şi reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pentru o nutriţie echilibrată şi sănătoasă, din multitudinea de variante pe care natura ni le oferă.

    Spre deosebire de alte fructe, merele rămân ferme în rucsac sau geantă şi nu necesită o protecţie specială, de aceea reprezintă o gustare ideală pentru fiecare. Pe scurt, e greu de găsit vreun aspect negativ acestui fruct popular. Nu întâmplător, atunci când se trece la diversificarea hranei nou-născutului, primul aliment care i se dă copilului este mărul şi asta datorită compoziţiei sale bogate şi hrănitoare. Merele conţin vitaminele A, B1, B2 şi C, dar şi substanţe nutritive, precum magneziu, fosfor, fier şi potasiu, având numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Astfel, consumate constant şi întotdeauna cu tot cu coajă, merele reduc colesterolul, ajută digestia, previn bolile cardiovasculare şi întăresc oasele, dau elasticitate şi fermitate pielii, menţin glicemia la nivel normal şi previn osteoporoza.

    Scad nivelul colesterolului

    Este demonstrat faptul că oamenilor care consumă 2 mere pe zi, li se reduce nivelul colesterolului cu aproximativ 16 %. Acest lucru se datorează conţinutului atât de fibre solubile cât şi insolubile. Aceste două tipuri de fibre determină scăderea nivelului de colesterol, reducând riscul depunerii acestuia pe artere, astfel fiind prevenite atacurile de inimă.

    Menţin normal nivelul glicemiei

    Fructoza este un îndulcitor natural care se găseşte în mere, este un simplu zahăr, dar unul lipsit de nocivitate dacă provine din mere. Fructoza este eliberată lent în sânge şi nu creşte glicemia. Femeile care consumă cel puţin un măr pe zi, prezintă un risc mai mic cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care nu consumă mere.

    Oferă protecţie oaselor

    Cercetătorii au demonstrat ca flavonoidul găsit în măr, numit florizină, poate proteja femeile aflate la menopauză de osteoporoză şi poate creşte densitatea osoasă. Borul este un alt ingredient conţinut de mere, care întăreşte oasele.

    Stimulează sistemul imunitar

    Merele roşii conţin un antioxidant numit quercentina. Studiile recente au descoperit că acest antioxidant poate ajuta la îmbunătăţirea şi fortificarea sistemului imunitar, mai ales în situaţiile de stres.

    Previn mai multe tipuri de cancer

    Oamenii de ştiinţă sunt de acord cu consumul de mere în scopul reducerii riscului dezvoltării cancerului pancreatic cu până la 23%. Cercetătorii au identificat în coaja mărului, mai mulţi compuşi triterpenoizi care au o activitate puternică împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân. Ultimele cercetări au descoperit că extractele din mărul întreg pot reduce numărul şi mărimea tumorilor mamare la şoareci. Specialiştii recomandă un aport ridicat de fibre pentru a diminua riscul de dezvoltare a cancerului de colon.

    Aport de vitamina A

    Merele coapte cresc aportul de vitamina A din organism. O singură porţie din acest delicios fel de mâncare conţine 3% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Vitamina A este în special utilă în protejarea vederii, şi poate reduce riscul degenerării vederii odată cu înaintarea în vârstă, şi chiar a infecţiilor oculare.

    Previn apariţia bolii Alzheimer

    Un studiu efectuat pe şoareci arată că sucul de mere poate ţine la distanţă boala Alzheimer şi poate combate îmbătrânirea creierului. Subiecţii din studiu care au fost hrăniţi pe baza unei diete cu suc de mere, aveau niveluri mai ridicate a neuro-transmiţătorului acetilcolina şi s-au descurcat mai bine la testele labirint decât subiecţii care au primit o dietă normală.

    În plus, indiferent de vârstă, merele curăţă şi întăresc dinţii şi gingiile, înlătură oboseala şi starea de nervozitate, protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete, previn diareea şi constipaţia. Pe timpul verii sau la drum lung, ţin de sete şi pot înlocui dulciurile, satisfăcând pofta de dulce. Accesibile tot timpul anului la preţuri mult mai convenabile în comparaţie cu majoritatea celorlalte fructe, merele sunt grozave pentru o alimentaţie sănătoasă iar recomandarea generală este consumul a cel puţin unui măr, zilnic.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: